El preu d’algunes verdures i hortalisses continua pels núvols. Encara paguem molt cares les conseqüències de l’onada de fred que, el mes passat, va arrasar les collites a bona part d’Europa. Hem anat a Mercabarna per saber quan baixaran els preus. I tenim bones notícies: la setmana que ve, productes com el bròquil, el carbassó i l’albergínia ja seran bastant més barats. En canvi, continuarem pagant molt car l’enciam i l’escarola. I n’hi ha per dies! T’ho aclarim tot plegat en aquesta entrevista a Jaume Flores, president de l’Associació de Majoristes de Fruites, Verdures i Hortalisses de Mercabarna.

Què està passant? Fa gairebé un mes que omplir el cistell de verdura ens costa el doble o el triple del que és habitual...
Sí, l’onada de fred del mes passat va matar la collita de verdures i hortalisses a Itàlia, Grècia i Turquia. Només s’han salvat els conreus d’Espanya. Això ha fet disparar les exportacions a Europa que, pràcticament s’han doblat. Normalment, Mercabarna exporta un 35% dels seus productes. En canvi, l’últim mes, hem exportat més del 50%. Tot Europa ha vingut aquí a buscar la verdura.

Molts productes baixaran de preu immediatament. Altres, els continuarem pagant molt cars fins al març

En alguns casos, els preus s’han arribat a multiplicar per quatre...
En general, s’ha disparat el preu de totes les verdures i hortalisses. En algun cas, la pujada de preus ha estat molt exagerada, mai vista. Això ha passat, per exemple, amb els carbassons i les albergínies que, a Mercabarna, s’han arribat a pagar a quatre euros el quilo. Fa més de 40 anys que sóc a Mercabarna i no recordo una situació com aquesta.

La setmana que ve, trobareu albergínies i carbassons força més barats

I fins quan ens haurem de rascar tant la butxaca per menjar verdura i hortalisses?
El preu de molts productes, a Mercabarna, ja ha començat a caure en picat, s’ha començat a normalitzar. Aquesta baixada arribarà, immediatament, a les botigues i mercats del país. Et posaré un exemple: el carbassó, a principis d’aquesta setmana, encara es pagava a tres euros el quilo. Avui, ja va a un euro.

Quins altres productes trobarem més barats els propers dies?
El bròquil que, l’últim mes, també s’ha pagat quatre vegades més car del que costava just abans de l’onada de fred. Arran de les gelades, en només 8 o 10 dies, va passar de costar mig euro cada unitat a dos euros. Ara, de cop, ha tornat a baixar per sota de l’euro la peça. També s’ha normalitzat el preu de l’albergínia. Avui, la ratllada (que és més bona) va a 1,20 euros el kilo i la negra a 1 euro. Aquesta baixada la notareu immediatament a les botigues i mercats.

S’ha recuperat la producció de tomàquets?
Sí, passa el mateix que amb l’albergínia i el carbassó. Quan fa fred, la planta es queda aturada i no produeix, però, un cop pugen una mica les temperatures, tornen a treballar molt ràpidament. A l’hivern, tots aquests productes venen, majoritàriament, d’Almeria. Tot i que es fan en hivernacles, també pateixen les conseqüències del fred. Ara mateix, un bon tomàquet per amanir va a 1,20 euros el kilo quan, l’últim mes, s’han arribat a pagar a 1,80.

I el tomàquet de penjar? És el que va millor per sucar el pa...
Aquest és una mica més car. Avui, els venem a 1,80. Si van amb el ramet per poder-los penjar, valen 2,80 euros.

També s’ha doblat el preu dels cogombres...
Els hem arribat a vendre a dos euros el quilo. Ara, però, com que ja no fa tan fred, les plantes tornen a produir més i ja els venem a un euro.

Enciam, bledes i espinacs seran cars fins al març

No tots els conreus, però, aixequen cap tan de pressa després d’una onada de fred. Quan trigarem, per exemple, en refer la collita d’enciam?
En aquest cas, encara n’hi ha per dies. Tot el que són “verdures de fulla” els costa més dies de refer-se. Ara mateix, continuem tenint molts problemes amb l’enciam romà (popularment conegut com enciam llarg). N’hi ha poquíssim i el venem a 1,20 euros. Abans del fred, anava a 50 o 60 cèntims. L'enciam, a banda del fred del gener, també arrossega els danys provocats per les fortes pluges de principis de desembre al sud-est de la península.

Ara mateix, molt car i de poca qualitat pel que veig...
Sí, hi ha molta demanda i això obliga a collir-ho abans d’hora. La mata no és prou gran.

Aleshores, però, hauria de ser més tendre que mai...
Li falta créixer i temperatura.

Quan calcula que trigaran en vendre l’enciam a menys d’un euro?
Un parell o tres de setmanes. Segurament, es mantindrà caríssim fins la primera setmana de març.

I no hi ha varietats d'enciam més barates?
De la varietat maravilla, pràcticament no n'hi ha. El poc que ens arriba, el despatxem a 70 o 80 cèntims però n'hi ha poquíssim. Altres varietats com el fulla de roure han passat de 40 a 80 cèntims i es mantindran així fins al març. Els cabdells també són cars, una safata val 1,20 euros (abans de l'onada de fred, costava 60 cèntims). També tenim l'iceberg a un euro. Amb el fred, va arribar a 1,80 però al desembre el veníem a 70 cèntims.

Aquest, però, no té cap gust...
És el més net de tots però el més dolent de menjar.

L'escarola també està molt tocada pel fred i és més cara que mai

I si comprem escarola?
És més cara que l'enciam. És molt sensible al fred i li costa molts dies de recuperar-se. Aquests dies, la venem a 1,30 o 1,40 euros. És un pèl més barata que fa quinze dies però continua sent molt més cara que abans de l'onada de fred (al desembre, anava a només 70 o 80 cèntims). També costarà que baixi el preu dels espinacs i les bledes que encara venem a 70 o 80 cèntims el manat (abans del fred, valien 50 cèntims).

I les mongetes?
Una de les millors, la perona, ja ha baixat dels 5,50 als 3,50 euros. Venen de Granada però, majoritàriament, del Marroc (el 70% del total). Les de qualitat extra encara superen els cinc euros. De fet, s'han mantingut bastant cares durant tot l'hivern.

Des d'ara i fins a mitjans de març, les carxofes són més bones i més barates

Normalment, al febrer i març, és quan les carxofes són més bones. Aquest any, també?
La carxofa, per ser bona, necessita fred. Les baixes temperatures, sempre que no patim gelades fortes, fan que les fulles creixin més juntes. T'explicaré un truc per saber si una carxofa és bona: l'has de prémer! Si està dura i, sobretot, si fa crec-crec és garantia d'èxit. Ara són més bones que mai perquè, per sort, al Baix Llobregat ha fet el fred just per millorar-ne la qualitat. No els ha fet cap mal. Al contrari, són més bones i més barates! Al desembre, les veníem a tres euros el quilo i, ara mateix, les tenim a 1,50 euros. Per tant, aprofiteu aquest febrer i la primera quinzena de març perquè les trobareu més bones i més barates. A partir de Sant Josep, arriben les temperatures primaverals i seran més dures i peludes. Per cert, no totes les carxofes que mengem a Catalunya són del Prat, també en tenim de Múrcia.

També és el millor moment per menjar un altre dels productes estrella de temporada: els calçots!
Justa la fusta! Tenim calçots d'una qualitat excel·lent i a un preu cada cop més baix. Fa pocs dies, els veníem a 10 cèntims la unitat i, ara mateix, van a 7 o 8 cèntims.