Unes 7.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, han recorregut aquest dijous al migdia els carrers de Barcelona per exigir la derogació de la LOMCE i la reversió de les retallades. Sindicats, estudiants i famílies de totes les etapes educatives estaven cridats a mobilitzar-se a nivell estatal per reclamar un nou pacte social per a l'educació que inclogui tots els agents de la comunitat educativa. La jornada de vaga ha tingut un seguiment molt desigual, i segons dades del Departament d'Ensenyament, només un 2,90 dels mestres i professors l'han secundada.

Amb el lema Per la cohesió social ni LOMCE ni retallades engegava la manifestació de la comunitat educativa contra la LOMCE i les retallades a les 12 de migdia a la plaça Universitat de Barcelona. En poc menys d'una hora i mitja, els manifestants han arribat a la delegació del govern espanyol, al carrer Mallorca, on han llegit el manifest a favor de l'escola pública, contra les privatitzacions, les retallades i sobretot, la LOMCE.

WhatsApp Image 2017 03 09 at 13.25.38

La marxa s'ha desenvolupat sense incidents destacables, tot i que ha tallat alguns carrers, i ha dificultat la circulació pel centre de la ciutat. Un grup de manifestants de la CGT han empaperat la seu del Consorci d'Educació de Barcelona amb cartells contra les retallades i amb desqualificacions pel darrer acord assolit. L'ambient festiu, els càntics i les batucades, han protagonitzat la resta de la manifestació. 

Els manifestants han cridat lemes a favor de "l'educació pública i de qualitat" i anaven acompanyats de diverses pancartes amb missatges habituals en mobilitzacions d'aquest caràcter com ara 'No a les retallades, per una educació pública i de qualitat', 'Sense drets no fem classe!' o 'Ni LEC, ni LOMCE, ni retallades' i d'altres més originals com ''Aquest cartell és tan cutre com la nostra educació''.

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) s'havia adherit a la mobilització d'àmbit estatal, convocada per la Plataforma en Defensa de l'Escola Pública, per reclamar aquesta retirada de la LOMCE. Jaume Aguilar, portaveu, ha recordat però que també és un missatge per al Departament d'Ensenyament, al qual demana que es retiri tota la normativa que són ''estricta'' aplicació de la LOMCE com pot ser el currículums, la presència de la religió avaluada, la menor presència de les matèries estrictes i la disminució de la participació de les famílies als centres escolars. 

foto 3184562

"El cop de gràcia"

Des del sindicat majoritari a Ensenyament, USTEC-STEs-IAC, Ramon Font, considera que la mobilització d'aquest dijous serà el ''cop de gràcia'' per acabar de fer caure la LOMCE i confia que servirà per posar les bases per a un futur pacte educatiu que tingui en compte també els agents socials, i per tant, no sigui com la LEC.

En aquest sentit, Manel Pulido, de CCOO, ha demanat que aquest pacte no serveixi tampoc per consolidar les retallades que s'han anat succeint des de 2010. UGT també ha participat a la manifestació però no ha secundat la vaga, perquè, tal com ha explicat Laia Martí, consideraven que no era el moment, després de l'acord amb Ensenyament per sumar més de 5.000 docents el curs vinent, per mobilitzar-se amb una aturada. 

Entre els docents, però, el seguiment ha estat molt residual i segons les dades recollides pel Departament, només el 2,9% dels mestres i professors l'han secundada. 

Bona part dels manifestants eren estudiants, sobretot de secundària. Des de l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), Rubén Ramiro ha qualificat la LOMCE de retrògrada, i ha criticat que imposa la religió, l'FP bàsica i elimina el català. Coral Latorre, portaveu del Sindicat d'Estudiants, s'ha mostrat convençuda que la ''lluita'' al carrer comporta alguns canvis i ha destacat la gran tasca que s'ha dut a terme els darrers mesos per mobilitzar la ciutadania per evitar que l'educació pública ''es dessagni''.