"Per l'interès general". Així ha justificat el líder de CiU a Barcelona, Xavier Trias, el pagament d'un lloguer anual de 65.000 euros pel local ocupat del Banc Expropiat, després que la Fiscalia l'ha acusat de malversació de fons públics. Trias ha assegurat que la decisió està "ajustada al dret" perquè pretenia evitar un "conflicte greu" a Gràcia.

Era una mesura temporal. El convergent ha explicat que no pretenia allargar-ho més d'un any, sinó donar-se un marge per negociar amb els okupes. Però quan va perdre l'alcaldia el mes de maig de 2015, "deixa de ser la nostra responsabilitat", i la iniciativa, que no s'havia donat a conèixer en el seu moment al moviment okupa, passa a mans de Barcelona en Comú.

Aleshores, a la nova regidora de Gràcia se li va explicar la situació, adoptada el 2014 davant la denúncia pel desallotjament interposada pel nou propietari del local, que més tard van saber als activistes. Pel convergent "no tenia lògica" fer-los-ho saber. Ho ha assenyalat en una roda de premsa des de l'Ajuntament, reivindicant que "representa una excepció motivada per una casuística molt concreta". 

En aquest punt, Trias ha tornat a enumerar els seus motius per al lloguer: baixa incidència en queixes veïnals; bona integració de l'activitat en el teixit associatiu del barri, i la previsió que el desallotjament seria molt conflictiu "com s'ha demostrat aquests dies". A més, ha remarcat que "era un centre emblemàtic que generava simpaties". 

Negociacions

El preu del lloguer, que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha titllat aquesta setmana de "desorbitat", ha fet malpensar. Però Trias s'ha espolsat ràpid de sobre les responsabilitats, amb mirades i comentaris còmplices dels regidors que l'acompanyaven durant la seva intervenció. "És la gent de Patrimoni qui fa aquestes taxacions", ha reblat, afegint tímidament que "crec que s'ha fet ben fet". 

Sobre l'eventual interlocució que demanarà el conflicte, perquè "no podem admetre violència als carrers", Trias ha fet un suggeriment: "Contactes indirectes". Segons ha explicat, la situació "exigeix participació discreta de persones alienes a l'administració que ajudin a buscar una solució", perquè els okupes "tenen la mentalitat que tenen". "Jo he intentat asseure-m'hi mil vegades i no hi ha hagut manera", ha revelat. 

Amb tot, però, "és millor fer prevenció que no trobar-se amb els aldarulls", ha dit en defensa seva, afirmant que "no crec que ens pugui perjudicar a les eleccions", en referència al 26-J. "És la meva opinió després d'una experiència molt dura com va ser el conflicte de Can Vies", ha conclòs.