"Hi ha un increment de robatoris perquè hi ha més pisos buits". És l'únic balanç que fan els Mossos d'Esquadra dels robatoris amb força a domicilis aquest estiu. No volen encara donar les dades, perquè encara no s'han acabat les vacances. El que sí que admeten és que cada any els robatoris a l'estiu augmenten. I ho fan perquè els propietaris dels pisos, sobretot a les ciutats, són de vacances i els lladres tenen tot el dia per entrar-hi a robar.

A l'hivern la majoria dels robatoris són als matins, mentre els amos de pisos i cases són a la feina. A l'estiu, però, l'oferta s'amplia i tenen tot el temps del món per forçar portes i finestres i entretenir-se a buscar els objectes de valor.

"Generalment aquests grups busquen que la casa estigui deshabitada. No acostumen a ser violents i si senten soroll, marxen corrents. Eviten l'enfrontament", explica a El Nacional Anna Hernández, de l'Àrea Tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana dels Mossos d'Esquadra. 

Durant l'estiu hi ha lladres per tot. Des de grups organitzats amb estructura jeràrquica fins a lladres que actuen sols. També n'hi ha que s'hi dediquen tot l'any i els oportunistes que aprofiten l'estiu per fer l'agost perquè saben que hi ha més pisos buits on entrar a robar. 

L'augment de robatoris a l'estiu coincideix amb una etapa en què s'han activat totes les alarmes justament per la pujada de robatoris amb força a cases, pisos i masies. Durant tot l'any 2015 es van denunciar 27.481 robatoris amb força als domicilis. Són un 10% més que l'any 2014. Les zones on n'hi ha més són les metropolitanes. El 58% són pisos i apartaments, el 38% són cases i un 4% són masies.

El botí

Majoritàriament busquen joies i diners. Aquest botí és fàcil d'endur-se'l ràpidament, de transportar, i també són fàcils de col·locar, després. Però si mentre són dins d'un pis veuen algun aparell electrònic, també se l'emporten.

Com entren

Molts lladres entren a robar directament per la porta. Segons Hernández, "tenen tot el temps del món per obrir i provar diferents mètodes". Entre les maneres que tenen per entrar en un pis hi ha el "bumping", "és relativament fàcil i no es nota", segons Anna Hernández dels Mossos d'Esquadra. Amb aquest mètode els lladres obren els panys amb una clau manipulada i li donen un cop sec amb un martell. 

Entre els que entren per la porta hi ha els que les marquen. Per saber si hi ha algú o no, hi posen un plàstic. Si l'endemà el troben a terra, saben que els propietaris no han marxat de vacances. Però si el torben tal com el van deixar, hi entren a robar. Un dels últims casos va ser fa uns dies a Sants, a Barcelona. La policia havia notat un increment de robatoris a l'agost i finalment van detenir quatre homes a qui s'acusa d'entrar en 12 pisos. Els lladres marcaven les portes dels pisos per saber si els amos estaven o no de vacances i la policia va localitzar més domicilis amb marcadors de plàstic de manera que no es descarten més denúncies, ja que encara hi ha molts veïns de vacances. Els investigadors també van detectar que els lladres havien forçat diverses bústies per comprovar si els propietaris estaven de vacances.

Els lladres més intrèpids, però, entren escalant. De fet, és el mètode que es fa servir més. Trepen, salten balcons i accedeixen als primers i segons pisos. Forcen el pany de portes de terrasses, balcons i finestres i es colen dins el pis. També entren als àtics despenjant-se des dels terrats. La policia recomana deixar els tendals de les terrasses mig estesos, per posar-los més difícil el descens. 

A les ciutats és on es detecta l'increment més alt, però també hi ha robatoris en plantes baixes en pobles i cases d'estiueig. Els lladres aprofiten que està tot obert i es colen a dins. En alguns casos fins i tot mentre la família està sopant a la terrassa. 

Què podem fer per evitar el robatori

Els Mossos d'Esquadra recomanen tancar-ho tot bé i també prendre precaucions:

1.- Planificar com deixem el domicili en funció de la vulnerabilitat del pis o casa. 

2.- Tancar-ho tot bé: Passar la doble clau de porta i tancar persianes i reixes, si en tenim. Per descomptat, cal posar l'alarma. Cal guardar les joies i objectes de valor a la caixa forta. Si no en tenim, buscar llocs segurs i poc habituals on amagar-les.

3.- Fer un inventari d'objectes valuosos per si ens entren a robar i ajudar la policia a identificar i localitzar-los. Com més dades s'aporten millor a l'hora de posar la denúncia.

4.- Avisar un familiar si marxem de vacances. Però evitar fer públic que no som a casa. Ser discret a les xarxes socials i mantenir el nostre perfil privat.

5.- Evitar deixar senyals visibles que facin notar que no som a casa. No deixar cap missatge al contestador explicant que no hi som. En la mesura que sigui possible, desviar-nos el telèfon de casa al nostre mòbil.

Què hem de fer si ens han robat

Si arribem a casa i veiem que ens han entrat a robar, la primera recomanació és no tocar res i trucar al 112 per alertar la policia. 

Si veiem que la porta està forçada, la policia aconsella no entrar per si encara hi ha algun lladre a dins.