"Es preveien puntes de calor i al juny i juliol episodis de pluja i si no canvia el model, la campanya serà curta però intensa", diu a El Nacional el director de prevenció, extinció i salvaments, Juli Gendrau. Avui comença una campanya contra incendis que es preveu molt similar a la dels anys 2015 i 2016. 

Les altes temperatures d'aquests dies i la manca de pluges està avançant el risc d'incendis, ja que el combustible cada cop està més sec. "La hidratació s'està esgotant i els focs de capçada corren més", alerta Gendrau. Quan la part de dalt dels arbres està seca, el foc va més ràpid i és més difícil de controlar. Amb una vegetació verda, i un sota bosc humit, el foc no es mou i és més fàcil d'apagar.

Això pel que fa als boscos, però pel que fa als camps de conreu, sobretot els de cereals, s'ha avançat el temps de sega per minimitzar el risc. A més, un cop feta la sega es fa una franja perimetral de protecció a tot el camp perquè si es declara un incendi, actuï de talla focs.

L'any passat, però, en dies puntuals de risc elevat, quan tots els condicionants com el vent, la humitat i la temperatura portaven a preveure un gran incendi, no hi va haver ni una ignició. La direcció dels bombers apel·la a la responsabilitat de la ciutadania per evitar focs que es provoquen per les negligències, com ara els cigarrets mal apagats, la causa del gran incendi de l'any passat, precisament a Sant Feliu Sasserra. 

incendi sant feliu sasserres

Tal com van explicar en la presentació de la campanya d'incendis els consellers d'Interior i d'Agricultura, es preveu un estiu amb un "risc moderat". "Les comarques on més ràpidament hi haurà perill són l'Empordà i les Terres de l'Ebre, on el dèficit hídric és més elevat". Si plou més aquest juny, "l’increment del risc serà generalitzat a tota la zona mediterrània" perquè la vegetació avançada per a l'època incrementa el risc".

Més bombers

Aquest any s'incorporen 153 bombers més. Són els que ara estan a l'Institut de Seguretat Pública i que aquest juliol ja faran les pràctiques als parcs de bombers en plena campanya d'incendis.

També hi ha més mitjans, però no hi seran tots els que feien falta. "No estem en la situació òptima que voldríem", diu Gendrau. I és que els nous vehicles no arribaran fins passat l'estiu. Són 32 nous vehicles tot terreny, 4x4 i amb reductora.

El que sí que s'està ultimant són diverses millores tècniques en vuit parcs de bombers a Vilafranca del Penedès, Seròs, Moià, Solsona, Balaguer, Granollers, Girona i Figueres i en la Sala de Control a la regió de Girona.

També es renova el material. Hi haurà dues noves tendes per al Centre de Comandament de Bombers, 2.000 mànegues, 200 motxilles porta-mànegues, 3.600 botes per garantir la seguretat en les diferents actuacions, 2.000 parells de guants per protecció en les intervencions o les 92 tones de Sepiolita.

Onada de calor

L'inici de la campanya contra incendis coincideix amb l'onada de calor.

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat l'alerta del pla de protecció civil PROCICAT per onada de calor davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya que les temperatures extremes puguin allargar-se fins divendres que ve en algunes comarques. A més, segons el protocol intern, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha posat en fase dos d'alerta el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Protecció Civil ha demanat a la ciutadania que extremi la precaució a l'hora de fer activitats a l'exterior i que se segueixin els consells de salut per evitar incidències per les altes temperatures, evitant les activitats físiques intenses en les hores de més calor i bevent molta aigua.