La Generalitat dóna per tancada la campanya forestal d'aquest any i fa balanç dels incendis. N'hi ha hagut més i han cremat més que el 2015. En total, 2.547 incendis, un 29% més que l'any passat, que han cremat un total de 2.166 hectàrees, 350 més que el 2015.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha destacat que "no s'ha produït cap gran incendi, de més de 1.000 hectàrees", fet que ha atribuït a una actuació "professional, ràpida, exigent i internacionalment reconeguda" dels Bombers de la Generalitat.

Jané ha destacat dos dies d'estiu de "greu simultaneïtat" d'incendis, el 19 de juliol i el 5 d'agost, que es van abordar "amb una bona capacitat de resposta".

Desestacionalització dels incendis forestals

En els darrers anys, els Bombers de la Generalitat han constatat una desestacionalització dels incendis forestals, que ja no es produeixen “només” a l’època estival, sinó que, quan es donen les condicions, poden donar-se a qualsevol punt de Catalunya, fins i tot a l’hivern.

En aquest sentit, recorden que els anys 2013 i 2014 es van produir grans incendis forestals a l’hivern, a Vilopriu i Vall-llobrega, respectivament. En la mateixa línia, aquest 2016 començava amb un incendi forestal a Albinyana el dia 6 de gener.

Factors clau dels incendis d'aquest any

  • A l’inici de campanya, els incendis cremaven amb intensitat però es propagaven amb poca rapidesa.
  • La vegetació presentava una memòria de sequera arrossegada des de l’hivern, tot i les pluges de la primavera. Això explica que els focs es fessin grans i cremessin amb intensitat, tot i la manca de velocitat.
  • Els episodis de simultaneïtat d’incendis, normalment els dies crítics, que van obligar els Bombers a marcar unes estratègies operatives molt concretes per fer front a diversos incendis forestals simultanis. Destaquen els episodis dels dies 19 de juliol (incendis de Rocallaura, la Segarra i Santa Coloma de Farners) i 5 d’agost (incendis forestals de la Pobla de Montornès, Pontils, Cadaqués i Torroella de Montgrí).
  • Episodis de llamps, que han estat analitzats i vigilats molt de prop pels Bombers de la Generalitat, tot seguint les tempestes i transportant immediatament i de forma proactiva unitats operatives helitransportades a la zona afectada per la tempesta elèctrica. Destaca un episodi amb 5 llamps detectats a principis de juliol a les Terres de l’Ebre, i un altre episodi al Pirineu, a l’agost, amb 6 ignicions causades per un llamp entre el 9 i el 21 d’agost.
  • Aquest estiu, s’han donat temperatures molt altes i hem tingut poca pluja. Aquesta situació ha estat desfavorable també per a les zones veïnes, com Galícia, València i, sobretot, França.
  • Especialment els dies de risc extrem, la tasca d’anàlisi i seguiment del risc amb d’altres cossos de seguretat i, sobretot,  la col·laboració i conscienciació ciutadana i dels mitjans de comunicació social en la difusió del missatge d’alerta i de prevenció han estat claus per disminuir el nombre d’ignicions.
  • Davant d’una situació de sequera i de risc extrem, la ràpida i contundent resposta dels efectius és un factor molt important i clau en l’estabilització dels incendis. Tot i això, la sequera acumulada condiciona el comportament dels incendis forestal que generen focus secundaris que poden tenir continuïtat en les zones de vegetació fora del perímetre de l’incendi. 

"Alguns es creuen Kilian Jornet"

El Departament d'Interior alerta de l'increment del 18% dels rescats en les muntanyes catalanes entre el 15 de juny i el 15 de setembre: 493 respecte dels 428 de l'any passat.

El conseller Jordi Jané ha llançat un missatge de prudència a la ciutadania davant de la temporada de recollida de bolets que comença aquest octubre: "Cal fer una tasca de prevenció, portar l'equipament adequat i conèixer bé el terreny".

"Alguns es creuen Kilian Jornet o Núria Picas i després es perden a la muntanya i el cost l'assumim tots", i ha destacat que aquest any el Govern no ha posat cap sanció als rescatats.

Ha qualificat d'"efecte Decathlon" que la gent compri articles d'excursionisme, vagi a la muntanya sense una preparació adequada i es perdi, i que això provoqui una intervenció dels bombers.

Ha advertit que la normativa preveu sancions en casos d'exageració, negligència i poca preparació dels excursionistes, i ha advertit: "Si segueixen augmentant els rescats, interpretarem la normativa de manera més restrictiva".