El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha participat aquest dilluns en un acte de commemoració de les víctimes de Freginals, celebrat per la Universitat de Barcelona, on també hi ha participat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els consellers Jordi Baiget i Jordi Jané, el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias, i altres membres de la comunitat universitària.

L’acte s’ha celebrat en el jardí Ferran Soldevila de l’Edifici Històric per retre homenatge a les 13 noies que van morir en un accident d’autocar mentre estaven d’Erasmus a Barcelona. En la seva memòria, s’ha inaugurat un monument que consta d’una pedra commemorativa, procedent del monestir de Montserrat i on s’hi pot llegir la inscripció: “En memòria de les víctimes de l’accident de Freginals de 20 de març de 2016".

Puigdemont Freginals Sergi Alcàzar

Al seu voltant s’hi ha plantat una magnòlia -un exemplar de la mateixa espècie que presideix la plaça dels Arbres de Freginals- i tretze boixos “triats per la seva resistència a les condicions meteorològiques, perquè perdurin com el nostre record”, ha explicat el rector de la Universitat.

El president Puigdemont s’ha dirigit als familiars de les víctimes i ha recordat que malgrat que les noies van passar “un temps fugaç a Barcelona, s’hi van quedar per sempre en el nostre record”. A més, tot i que ha recordat que el dia de l’accident “vam donar el millor de nosaltres mateixos com a país”, ha reconegut que queden moltes coses per millorar i ha assegurat que després d’un any de treballs, hi ha sobre la taula un seguit de mesures que han de servir per millorar la seguretat en la carretera.

L’acte també ha comptat amb les intervencions de la degana de la Facultat d’Economia i Empresa, Elisenda Paluzie, i la vicerectora d’Estudiants, Alba Ambròs. Paluzie ha llegit en italià la carta d’una noia que ha pogut venir d’Erasmus a Barcelona gràcies a l’ajuda d’una borsa que ha creat la Universitat en col·laboració amb la família d’una de les noies que va morir a l’accident. Ambròs s’ha dirigit a les famílies en anglès i ha assegurat que la memòria de les noies “romandrà en els nostres cors”.

L’acte, molt emotiu, ha comptat amb les interpretacions musicals de Salut d’amour d’Elgar.

Accident a Freginals / Efe
Accident autocar Freginals, un any Gemma Liñán