El Govern ha aprovat aquest dimarts la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei de creació de l'Agència Catalana de Medicaments i Productes Sanitaris, que vol convertir-se en l'autoritat sanitària que assumeixi totes les competències de la Generalitat en matèria de medicaments, productes sanitaris i cosmètics, i centralitzar totes les activitats relacionades que es duguin a terme.

En roda de premsa posterior al Consell Executiu, el conseller de Salut, Toni Comín, ha explicat que l'òrgan estarà adscrit al seu departament i haurà de garantir que qualsevol mesura que afecti a aquests productes s'ajusti a les necessitats de la societat sota criteris d'eficàcia, qualitat, seguretat clínica, d'interès públic i d'estímul.

Tindrà entre les seves funcions fomentar l'ús racional i eficient dels medicaments; dissenyar, coordinar i implementar les polítiques farmacèutiques de compra i sistemes d'accés als medicaments amb els diferents proveïdors del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat); facilitar i garantir l'accés als medicaments i productes sanitaris, i ordenar la prestació farmacèutica i de productes sanitaris amb criteris d'equitat, sostenibilitat i eficiència.

Gestió del risc de medicaments

També haurà de complir la normativa sobre vigilància de la seguretat i gestió del risc de medicaments d'ús humà i veterinari, així com també dels productes sanitaris i cosmètics; vetllar perquè la informació, promoció i publicitat d'aquests s'ajustin a criteris de veracitat i no indueixin al consum, i inspeccionar i controlar els medicaments amb l'adopció de mesures cautelars i de sanció quan correspongui.

Segons Comín, l'Agència Catalana de Medicaments no assumirà ni disposarà de cap competència que actualment gestioni la seva homòloga espanyola: "No assumim cap competència nova".

Tanmateix, sí que ha admès que es preparen perquè, en el cas que Catalunya s'independitzés, hi hagués un òrgan que unifiqui tot el cicle del medicament.