El col·lectiu de mestres forners artesans presentarà aquest dijous 25 de maig a la seu de la Reial Acadèmia Espanyola (RAU) una recollida de signatures per "acabar amb la connotació negativa" del refrany 'pa amb pa, menjar de ximples,' juntament amb una barra de pa i una carta.

La setmana passada els forners van donar a conèixer una campanya, que ja suma 4.354 firmes, perquè la RAE i l'Institut Cervantes eliminessin el refrany dels diferents manuals que editen.

Famosos com Luis Piedrahita o Tania Llasera han donat suport a la iniciativa, els qui apareixen en dos vídeos menjant pa amb pa. Segons Llasera, "és un refrany que em sembla poc just", encara que després entra en una petita contradicció dient, "amb lo bo que és el pa amb tot". L'humorista Piedrahita ha volgut proposar un canvi en el refrany: "pa amb pa, menjar de tots".

 

Jorge Sanz, mestre forner de Terol i un dels impulsors de la iniciativa, ha explicat que es tractarà d'un acte "bonic i divertit" en el qual "ningú no portarà pancartes". "Es fa més aviat per debatre, però sabem que no arribarà a cap port", ha assegurat.

El col·lectiu s'ha dirigit des del seu web a la RAE, a la que consideren "responsable de vetllar pel bon ús de la llengua", i també a l'Institut Cervantes, ja que "edita el refranyer multilingüe". "Els ximples som legió i continuarem sent ximples mentre existeixi el refrany que denigra a tota una professió, a un gran producte, i a tots els amants del pa", criticaven.

Una campanya de promoció

Per a Sanz, aquesta acció s'engloba més en el context de donar a conèixer un producte artesà, "amb més de 16 hores d'elaboració darrere" que el de posar el focus en les connotacions negatives del llenguatge. "No es pot responsabilitzar en absolut a l'idioma de la imatge del pa", ha comentat.

"El pa i les seves vendes només li pot perjudicar que es parli malament de les seves propietats, dient que engreixa o amb prescripcions mèdiques que no estan basades en criteris científics. També la competència deslleial amb productes substitutius poden fer mal, però això del llenguatge ho fem per posar en coneixement el producte", ha ressaltat.

La RAE ja té resposta

La RAU ja ha recordat a Twitter que refranys com el de 'pa amb pa, menjar de ximples' són "producte de la creativitat dels parlants al llarg del temps" i el Diccionari de la Llengua Espanyola no els recull.

Aquest col·lectiu de mestres forners artesans és un projecte que neix fa un any i mig per crear un nou pa, al qual a poc a poc es van anar adherint més forners. En el dia d'avui, el col·lectiu està format per 650 forners i 1.500 punts de venda i ja han posat en marxa altres accions promocionals apadrinades, entre d'altres, pel cuiner Pepe Rodríguez.