El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, diu sobre la investigació a les empreses proveïdores de la Generalitat que l’”únic objectiu” de la Fiscalia és que es compleixin les lleis. Maza s’ha negat a donar més detalls sobre la investigació amb l’argument que les diligències estan en curs, a l'entrada a la seu del Consejo General del Poder Judicial aquest matí.

El fiscal sosté que aquesta investigació és “matèria reservada” i que es tracta d’un “assumpte en curs” del qual no en pot donar “més explicacions”. El fiscal en cap de l’Audiència Nacional, Javier Zaragoza, va començar l’1 de març del 2016 dues investigacions sobre la posada en marxa d’uns serveis d’intel·ligència i d’una Agència Tributària -i que ara Maza l'ha prorrogat- amb l’objectiu d’investigar si s’estan cometent possibles delictes de sedició, malversació i desobediència. D’altra banda, des del passat 8 de març la Fiscalia de l’Audiència Nacional va iniciar la investigació sobre les empreses tecnològiques. 

Les investigacions han sortit a la llum just la setmana en què el fiscal general de l'Estat visita Catalunya. Dimarts i dimecres es reunirà amb els fiscals de Girona i Barcelona.

La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha requerit tota la informació a les empreses tecnològiques, consultores i de ciberseguretat contractades per a la Generalitat per bastir uns serveis d’intel·ligència i l’Agència Tributària per a la secessió. En aquest sentit, la Guàrdia Civil es va personar divendres passat a les seus de Barcelona i Madrid d’una vintena d’empreses per requerir aquestes dades i ara les companyies tenen vuit dies per facilitar-les sota l’amenaça d’incórrer en delictes de desobediència i malversació de fons públics si no ho fan.

El requeriment d’informació dels agents que es van personar a les seus de les empreses el divendres passats està dirigit als administradors únics, presidents, directors generals o apoderats i els insta a identificar cadascuna de les persones de la seva companyia involucrades en cada fase dels projectes així com el responsable de la Generalitat que supervisa els treballs.

També, es demana identificar cada una de les persones que treballen en els projectes i si ho fan a la seu de l’empresa o bé de la Generalitat. A més, per quantificar una possible malversació de fons públics, la Fiscalia reclama a les empreses que concretin els costos inicials, finals i d’engegada d’aplicacions informàtiques o informes de consultoria, entre altres aspectes, com per exemple si els treballadors de les empreses van haver de signar un contracte de confidencialitat i les contrasenyes de les aplicacions informàtiques aportades.

A banda, la Fiscalia també requereix informació “sobre qualsevol altre contracte del qual no en tinguem coneixement i que pugui ser utilitzat pel desenvolupament del qualsevol de les estructures d’Estat” o que puguin ser d’interès per a la investigació. Així mateix, els pregunta si després de rebre l’encàrrec es va comunicar a la Generalitat que la seva creació podia estar prohibida per admissió a tràmit o sentències del Tribunal Constitucional.

La visita del fiscal general de l'Estat a Catalunya

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, arriba demà a Catalunya, on té previst celebrar una reunió de treball amb la cúpula de la Fiscalia Superior per primera vegada des del seu nomenament el mes de novembre passat.

Maza iniciarà dimarts que ve el seu viatge a Catalunya, amb una visita a la Fiscalia Provincial de Girona, on es trobarà amb els fiscals de la demarcació en una reunió de treball.

Dimecres que ve, el fiscal general celebrarà una altra reunió de treball amb els fiscals de la Fiscalia Superior de Catalunya, amb seu al carrer Pau Claris de Barcelona, i després amb els de la Fiscalia Provincial de Barcelona, que té la seva seu a la Ciutat de la Justícia.

La de dimecres que ve serà la primera reunió de Maza amb els fiscals de la Fiscalia Superior de Catalunya -els quals el 2014 es van oposar de manera unànime al propòsit de la Fiscalia General de querellar-se contra l'expresident català Artur Mas pel 9-N- des del seu pren de possessió el mes de novembre passat, en substitució de Consuelo Madrigal.

Al gener passat, Maza va dinar en un restaurant de Madrid amb el conseller de Justícia, Carles Mundó, i amb el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, en una trobada en què el polític català li va reprotxar la judicialització del procés polític independentista a Catalunya.

De fet, són diverses les investigacions que la Fiscalia Superior de Catalunya ha obert en els últims mesos per resolucions vinculades al procés sobiranista, des de les querelles contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per permetre que la cambra catalana votés resolucions a favor de la independència fins a les diligències que va obrir la setmana passada sobre els preparatius del referèndum.