Científics de l'Institut Flamenc de Biotecnologia i les universitats de Brussel·les i Lovaina, a Bèlgica, han aclarit per què les cèl·lules tumorals utilitzen elevats nivells de sucre per continuar creixent, la qual cosa es coneix com a 'efecte Warburg', una troballa que pot tenir un fort impacte en la dieta dels pacients oncològics.

Així es desprèn dels resultats d'un treball conjunt d'investigació de més de 9 anys que publica en el seu últim número la revista 'Nature Communications', on van veure com els tumors converteixen quantitats significativament grans de sucre en aliment, en comparació amb els teixits sans.

Aquest fenomen ha estat àmpliament estudiat i fins i tot utilitzat per detectar tumors cerebrals, entre altres aplicacions. Però fins ara no estava clar si el seu efecte era simplement un símptoma del càncer, o una causa.

Mentre que investigacions prèvies sobre el metabolisme de les cèl·lules tumorals s'han centrat en les seves peculiaritats metabòliques, aquest estudi aclareix el vincle entre la desviació metabòlica i el potencial oncogènic d'aquestes cèl·lules.

Consum hiperactiu de sucre

"La nostra investigació revela com el consum hiperactiu de sucre de les cèl·lules canceroses porta a un cercle viciós d'estimulació contínua del desenvolupament i creixement del càncer. Així, és capaç d'explicar-se la correlació entre la força de l''efecte Warburg' i la pròpia agressivitat tumoral", ha assenyalat Johan Thevelein.

A més, aquest vincle entre el sucre i el càncer té conseqüències ja que proporciona la base necessària per a investigacions futures, però amb un enfocament molt més precís, han celebrat.

En aquest cas la investigació de cèl·lules de llevat va ser essencial ja que aquestes contenen les mateixes proteïnes 'Ran' que es troben habitualment a moltes cèl·lules tumorals, que poden causar càncer quan presenten alguna mutació.

Així, utilitzant el llevat com un organisme model, l'equip d'investigació va examinar la connexió entre l'activitat Ran i el metabolisme altament actiu del sucre.

"Observem en el llevat que la degradació del sucre està lligat a través de la fructosa-1,6-bisfosfato a l'activació de les proteïnes Ran, que estimulen la multiplicació tant de cèl·lules de llevat com en el càncer", ha assenyalat Thevelein.

A més, aquest expert assenyala que un dels principals avantatges d'haver utilitzat llevat en el seu estudi és que "no es va veure afectada per altres mecanismes alternatius de regulació cel·lular en mamífers, que pot tapar altres processos fonamentals subjacents".