Espanya és entre els estats europeus amb uns pitjors indicadors socials, segons es desprèn del darrer informe publicat aquest dijous per la Comissió Europea. Amb un 19,6% de taxa d'atur, l'Estat és el segon amb més aturats de la Unió Europea, només per darrere de la rescatada Grècia, que assoleix un 23,6%.

L'informe 'Feina i Desenvolupaments Socials a Europa el 2017' també adverteix que a Espanya el risc de pobresa se situa al 22,3%, molt per sobre del 16,7% d'Alemanya, l'11,6% d'Holanda o el 13,9% d'Àustria. "L'únic missatge que podem donar és continuar i aplicar les reformes", ha assegurat la comissària de Treball, Marianne Thyssen.

En una roda de premsa a Brussel·les, Thyseen ha dit que cal seguir reformant el "mercat laboral", però també impulsar més canvis en polítiques que estimulen la creació de llocs de feina com "I+D o innovació". "En alguns estats membres hi havia una necessitat de reformes més gran que en d'altres, perquè tenien majors problemes estructurals, i Espanya estava entre ells", ha dit la comissària. "Hi ha poques raons per ser complaents", ha admès, tot i que ha volgut destacar "l'elevada millora" en les xifres d'atur espanyol, que han passat de ser properes al 30% a baixar del llindar del 20%. 

L'informe també indica que tot i el creixement del 3,2% del PIB d'aquest últim any, l'Estat espanyol encara té un atur juvenil del 44,4%, el segons més elevat després de Grècia. Un altre dels elements preocupants és l'elevat percentatge d'aturats de llarga durada, que representen gairebé la meitat del total, un 48,4%. 

Brussel·les també alerta del risc de pobresa i exclusió social, que arriba al 27,9%, una xifra que se situa al 32,9% en el cas dels nens i en el 30,4% entre la població que té feina. Pel que fa exclusivament al risc de pobresa, el percentatge es redueix al 22,3%, mentre que el percentatge de població en pobresa severa és del 5,8%.