L'actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional va deixar greus seqüeles en alguns dels votants que van exercir el seu dret a les diferents escoles de Catalunya. No només van pegar desproporcionadament, sinó que fins i tot van agafar menjar, joguines o disfresses dels centres. Aquest va ser el cas de l'Escola Nostra Llar, a Sabadell, on una setantena d'agents van esbotzar més de 20 portes, després de desallotjar l'exterior del recinte, i van trencar material que no tenia cap relació amb el referèndum. Així ho han explicat els responsables del col·legi i de l'AMPA, on el seu coordinador, Gerard Esteve, va titllar els fets de "bèsties" i "desproporcionats", ja que els actes que s'havien preparat per a l'1-O eren de caire lúdic. "Encara no sabem per què però van agafar una bossa i van emportar-se disfresses i joguines", explica Esteve. L'Ajuntament de Sabadell ha anunciat que està estudiant interposar una denúncia per aquests fets.

També a l'Institut Quercus, de Sant Joan de Vilatorrada, els agents van trencar portes i vidres per poder escorcollar el centre. La seva directora, Anna Vila, ha explicat que, tot i els desperfectes que van generar els agents de la Guàrdia Civil, el pitjor no són els danys materials sinó els danys morals que van ocasionar als seus estudiants. "Tenim estudiants de Batxillerat que van viure els fets en primera persona i estan tocats emocionalment". Sense encara avaluar els desperfectes ocasionats per la Policia Nacional, Vila ha assegurat que aquest dimarts presentaran una denúncia davant els Mossos d'Esquadra. 

Encara en aquest context, però reduint l'escala als més petits, el col·legi Verd de Girona ha tornat a les classes amb el suport de dues psicopedagogues per tractar amb els alumnes les conseqüències de les càrregues policials patides en la jornada d'aquest diumenge. Molts pares han explicat que els nens no entenen res perquè no havien vist mai picar indiscriminadament com van fer els agents de l'Estat espanyol durant la celebració del referèndum. "Els nens van estar al menjador tota l'estona i amb les persianes abaixades, fins que va entrar la policia i van dir als avis i nens que sortissin", explica un dels pares dels afectats que estaven a l'escola gironina durant la jornada de diumenge. 

Després de la lamentable actuació que va protagonitzar la Guàrdia Civil i la Policia espanyola, el Departament d'Ensenyament oferirà atenció psicològica als centres educatius, ja que alguns d'ells han sol·licitat el suport perquè l'actuació policial "ha colpit la comunitat educativa".