Les quatre patronals d’escoles concertades de Catalunya han denunciat intents de “desacreditar” aquest model que, asseguren, “està amenaçat”. Els representants d’aquestes escoles assenyalen com a culpable d’aquesta situació el “discurs que s’ha instal·lat en diferents sectors del país” que utilitza “explicacions que emmascaren o contradiuen la realitat”.

En declaracions a El Nacional, el president de FAPEL (Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures), Josep Manuel Prats, ha destacat una “animadversió” cap al sistema concertat que ha anat en augment des de fa uns dos anys. “Ja n’hi ha prou”, critica Prats, que advoca per una millora del finançament públic cap a aquestes escoles.

Prats explica que, de moment, s’ha volgut transmetre als pares la preocupació per aquesta situació a través d'una carta informativa, tot i que no descarten més accions en un futur. Les patronals tenen la vista posada al gener del 2018, quan tocarà renovar els concerts d’infantil i ESO i el Govern haurà de posicionar-se sobre el tema. “Si llavors cal actuar, actuarem”, sentencia Prats.

Acusacions de "discriminació i segregació"

Les escoles concertades assenyalen la ILP 'per un nou sistema educatiu a Catalunya' com una de les principals amenaces. Aquesta iniciativa, presentada al Parlament però que no es va poder debatre pels vots en contra de JxSí i el PP, compta amb el suport de la CUP i formacions integrants de CSQP. El text denuncia una “perillosa discriminació i segregació per condicions socioeconòmiques” entre centres públics i concertats, i advoca per acabar amb les subvencions a aquests últims.

Segons Prats, si es tirés endavant aquesta proposta provocaria una “pèrdua de pluralitat” pel que fa models escolars i coartaria la “llibertat dels pares” a escollir on volen escolaritzar els seus fills. El president de FAPEL ha criticat que es titlli les famílies de la concertada de “insolidàries” o “sense sensibilitat social”, cosa que creu que no és certa.

Uns 440.000 alumnes opten per la concertada

A la carta enviada als pares i mares d’alumnes d’escoles concertades, defensen aquest model com l’expressió d’un dels seus “drets fonamentals”, el d’escolaritzar els fills “conforme les seves conviccions”. Per això, destaquen la importància de mantenir-lo davant de propostes que volen “limitar i coartar les llibertats”. “Tot això no es pot diluir en un no res, com alguns pretenen. Seria profundament injust i el nostre país no s’ho mereix, ni s’ho pot permetre” sentencien a la missiva.

El model concertat, basat en centres de gestió privada finançats parcialment per fons públics, s’encarrega de l’educació d’uns 440.800 alumnes aquest curs 2016-2017 a Catalunya, un 28% del total.  

Pel que fa a les patronals signants del text, agrupen els titulars de les escoles concertades catalanes. La patronal majoritària és la Fundació Escola Cristiana, que representa un 60% dels centres, seguida de la Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament i la Federació de Centres d’Ensenyament, amb un 35%. La resta d’escoles estan adherides a l’Associació Escolar Catalana.