Joan Elias s'ha presentat davant la premsa, després d'haver guanyat ahir en segona volta les eleccions a rector de la UB, per explicar els seus objectius. El dia 19 de desembre prendrà possessió del càrrec. En la seva presentació pública ha reivindicat el lema de la seva campanya: "Recuperar la il·lusió". Creu que la clau del seu èxit ha estat la imatge de renovació i afirma que, tot i que ja és gran, "té la joventut a l'esperit". Assegura que "l'electorat ens ha copsat com una candidatura de renovació".

Gràcies als estudiants i al PAS

Els resultats electorals han estat bastant ajustats: Joan Elias s'ha endut el 53,07 % dels vots, front a l'ex rector Màrius Rubiralta que s'ha quedat en el 46,93 %. La clau de la victòria d'Elias ha estat el vot estudiantil. Entre els estudiants els vots per Elias han doblat els vots per Màrius Rubiralta. També el personal administratiu i de serveis ha preferit Elias. En canvi els docents han votat majoritàriament per Màrius Rubiralta, especialment els docents amb plaça fixa, que tenen una posició privilegiada en el sistema electoral de la UB. La participació ha minvat respecte a la primera volta i tan sols ha assolit el 13,76 %, una taxa baixa, però en la línia de l'assolida en eleccions similars en anys anteriors.

Sense aliats

Joan Elias ha guanyat les eleccions sense el suport de cap dels candidats eliminats a la primera volta. Va mantenir converses amb el professor Joan Guàrdia, però aquestes no van arribar enlloc. I va intentar incorporar el filòsof Norbert Bilbeny per a la seva candidatura, però aquest va preferir sumar-se a la de Màrius Rubiralta. En canvi, de bon principi, Elias va mostrar-se contrari a qualsevol acord amb el doctor Vallespín, amb qui manifesta un clar antagonisme. Malgrat tot, Elias no descarta incorporar a gent de vàlua d'altres candidatures, especialment de la de Joan Guàrdia, però entrarien a l'equip de govern com a adjunts o comissionats, en segona fila.

Eleccions disputades

Després de donar-se a conéixer l'escrutini, Màrius Rubiralta va fer unes declaracions en què argumentava que els resultats de les eleccions no eren justos perquè hi havia hagut comportaments incorrectes durant la jornada electoral. Elias ha afirmat que si Rubiralta creu que hi ha hagut irregularitats, el que ha de fer és denunciar-ho a la Junta Electoral, i ha afirmat que fins ara aquesta no ha registrat cap protesta. Elias ha assegurat que, per la seva banda, "No tinc constància de que ningú del meu equip, ni del seu, hagi fet res incorrecte".

Primera prioritat, el pressupost

Elias ha afirmat que la tasca essencial en aquests moments és aprovar el pressupost de 2017, que s'està preparant i que es tramitarà després de festes. No serà fàcil perquè la subvenció ordinària que arriba de la Generalitat enguany ha baixat un milió i mig d'euros. S'auguren dificultats greus: "Tindrem menys ingressos per fer polítiques", perquè hi ha moltes despeses ja compromeses que no es poden reformular. Elias promet que "intentarem que l'impacte sigui el menor possible, però hi haurà tensions", i deixa ben clar que l'aportació de la Generalitat no arriba ni per cobrir les nòmines. Creu que aquests pressupostos han d'augmentar i que cal redissenyar els mecanismes de finançament del sistema universitari català. "Si la Generalitat pretén tenir una universitat d'elit, que estigui entre les millors d'Europa, ens calen recursos".Alhora, argumenta que el sistema de finançament discrimina a la UB, perquè si bé hi ha hagut un fort increment de diners per al finançament del conjunt del sistema universitari català, en canvi s'han perdut recursos per a la UB. "El sistema de repartiment de recursos ens està castigant. I això no és raonable quan estem al primer lloc de les universitats espanyoles a tots els rànquings", afirma Elias. I assegura que d'altres universitats catalanes estan molt millor tractades a nivell de finançament.

Altres tasques

Per altra banda, Elias considera prioritari reajustar les estructures acadèmiques i estabilitzar-les. La reformulació i fusió de departaments i facultats és la prioritat. Indica que en alguns casos això s'ha realitzat de forma fàcil, però en d'altres el procés està resultant molt complicat, com a Humanitats, i ha reclamat treballar amb el màxim consens. Per altra banda, Elias considera que cal incrementar la participació dels estudiants en la gestió universitària mitjançant canals moderns, i no només reclamar-los el vot en el moment de les votacions. Critica que no hi ha canals perquè la influència dels alumnes arribi als òrgans de gestió, i posa com a exemple problemes greus derivats dels horaris de biblioteques o dels menjars que haurien pogut resoldre's fàcilment amb estructures de participació adequades.

Contra l'ocupació

Elias creu que la reivindicació de rebaixar les taxes estudiantils és justa, i afirma que, de fet, ell, i tot el sistema universitari públic català, hi estan d'acord. Ha estat molt crític amb el fet que Catalunya tingui el sistema de taxes més car d'Europa i ha assegurat que cal prendre mesures per rebaixar-les a curt termini. Això sí, ha argumentat que s'ha de fer de forma paulatina. Malgrat tot ha condemnat sense pal·liatius l'ocupació de la Secretaria d'Universitats realitzada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. Ha criticat les destrosses i ha afirmat que: "no és la forma de defensar les reivindicacions dels estudiants".

El nou rector

Joan Elias García (Barcelona, 1956) és catedràtic de Matemàtiques. Durant la seva vida acadèmica ha compaginat la docència, la recerca en àlgebra commutativa i la gestió. Ha estat cap d’estudis i degà de la Facultat de Matemàtiques, vicerector de la Universitat de Barcelona i secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya. Així mateix, ha estat investigador principal de diversos projectes de recerca, xarxes nacionals i accions integrades en diversos països.