Els delictes d’odi i discriminació per motius ètnics, racials o d’origen han repuntat aquest darrer any a Catalunya. Concretament, han crescut un 26%, i la xifra total de casos se situa en 153, 32 més que els registrats al llarg del 2015. Aquestes dades representen la principal conclusió que s’extreu del Balanç Delinqüencial a Catalunya que realitzen anualment els Mossos d’Esquadra.

Ara bé, aquestes dades poden ser encara més greus del que reflecteix l’informe, ja que en aquest tipus de delictes segueix havent-hi una xifra real oculta perquè moltes víctimes prefereixen no denunciar per por o vergonya. El cap de l’Àrea Tècnica de Proximitat i Atenció Ciutadana de la policia catalana, Albert Oliva, situa el percentatge d’ocultació entre un 25 i un 40%.

Oliva ha explicat aquest matí que aquest nou escenari preocupa especialment els cossos de seguretat i, per aquest motiu, han decidit posar el focus en l'auge dels delictes d’odi i discriminació. Segons detalla l’inspector, els Mossos d’Esquadra es dediquen especialment a intentar evitar que els discursos ultres i xenòfobs que arriben d’Europa calin en la societat catalana. El context internacional, doncs, és desfavorable.

El creixement de la ultradreta i el populisme al vell continent, la crisi de refugiats, els acords europeus antiimmigració i el tancament de fronteres són caldo de cultiu per aquests delictes. Així doncs, la policia està atenta per si arriben aquests discursos i “acaben tenint influència en grups minoritaris”, per tal de tenir major capacitat de reacció i reduir-ne al màxim l'impacte.

No obstant això, Albert Oliva llança un missatge de tranquil·litat. Considera que, de moment, no hi ha hagut una translació d’aquestes tendències a Catalunya i que les posicions xenòfobes no han arribat contra els col·lectius minoritaris d’immigrants.