La Guàrdia Civil ja ha començat els interrogatoris a la caserna d'una part dels detinguts. Dels 14 detinguts inicials, 4 d'ells van quedar ahir mateix en llibertat amb càrrecs, la resta han anat sortint al llarg d'aquest dijous, i almenys 4 dels detinguts, entre els que hi ha Josep Mª Jové no sortiran fins que declarin davant del jutge.

Molt probablement els portin a la ciutat de la justícia demà divendres.

Ara mateix ja hi ha en llibertat amb càrrecs 8 dels 14 detinguts. Són: Joan Ignasi Sánchez, David PalanquesDavid Franco, Xavier Puig i Ferrer, Pau Furriol, Natàlia Garriga, Mercè Martínez i Francesc Sutrias.

Ahir van quedar els tres primers en llibertat i la resta han sortit avui. De moment, tots s'estan negant a declarar i tots esperen la citació del jutge del 13 en els propers dies.

En llibertat amb càrrecs

Els primers a negar-se a declarar, hores després de la detenció van ser Joan Ignasi Sánchez, assessor del Departament de Governació, David Palanques i David Franco, els dos càrrecs del Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI). Tots tres van quedar en llibertat amb càrrecs.

Els tres detinguts havien estat traslladats a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), després de l'escorcoll dels seus domicilis i despatxos professionals i es van acollir al seu dret a no declarar. Després van quedar en llibertat amb la condició d'investigats, per la qual cosa hauran de comparèixer davant del jutge quan els citi. Encara no hi ha data.

Avui, els primers a sortir han estat Pau FurriolXavi Puig Ferrer, d'Exteriors, també en llibertat amb càrrecs aquest matí després de passar una nit a la caserna de la Guàrdia Civil i negar-se a declarar. 

L'empresari Pau Furriol és el propietari de la nau industrial de Bigues i Riells (Vallès Oriental) on els agents van confiscar d'entre sis i nou milions de paperetes per votar l'1-O.

A la tarda han sortit en llibertat amb càrrecs Natàlia Garriga, Mercè Martínez i Francesc Sutrias, el director general de Patrimoni.

Els detinguts, peça clau en l'organització del referèndum

Josep Maria Jové Lladó, de l'àrea d'Economia i Finances de la Generalitat, és el número dos d'Economia i president del Consell Nacional d'ERC.

Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), diplomat en Ciències Polítiques per la Universitat de Barcelona (UB) i amb un postgrau en Ciències Polítiques, Jové hauria coordinat com a secretari general d'Economia l'equip de secretaris generals i alts càrrecs del Govern que s'ha estat reunint per organitzar l'1-O. Nascut a Barcelona el 1975, Jové va ser secretari executiu entre 2003 i 2007 d'Òmnium Cultural i va ser director de Polítiques Sectorials de Presidència i Vicepresidència de la Generalitat entre 2005 i 2010.

Jové, que ha compaginat l'activitat política amb la seva feina com a professor universitari, presideix també l'Institut Català de Finances (ICF), que també ahir va ser registrat per la Guàrdia Civil.

El secretari d'Hisenda del Govern, Lluís Salvadó, és un dels homes forts de la conselleria d'Economia, que dirigeix Oriol Junqueras, al qual va encarregar una de les àrees més importants per al procés independentista, la nova Agència Tributària de Catalunya (ATC). Salvadó, que és secretari general adjunt d'ERC i diputat al Parlament, és militant independentista des dels seus temps d'estudiant, va ser fundador del Bloc d'Estudiants Independentistes i militant de Catalunya Lliure de 1988 a 1991. Aquest enginyer industrial, que ha treballat durant deu anys en l'empresa privada, va ser també delegat del Govern a les Terres de l'Ebre entre 2004 i 2010 i alcalde de la Ràpita (Montsià) entre 1994 i 2005, entre d'altres càrrecs institucionals.

Salvadó, que des de fa mesos té la condició d'investigat pel jutge per la seva implicació en el referèndum i per la presumpta obtenció il·legal de les dades fiscals arran de les conferències de l'exsenador d'ERC Santi Vidal, ha denunciat diverses vegades davant la justícia "la indefensió" que provoca el secret de sumari.

Josué Sallent Rivas, director d'estratègia i innovació del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) des de setembre del 2016 i president de la sectorial de societat de la informació d'ERC. Sallent, que ja va treballar en aquest centre entre 2003 i 2006 com a responsable de projectes estratègics, és llicenciat i doctorat en Física per la Universitat de Barcelona (UB) i es va formar també en Ciències Empresarials a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

La seva carrera professional s'ha centrat en el món de la tecnologia, en què ha treballat en consultories com Doxa Consulting i Barkeno Advisors, encara que també ha estat professor associat de la UPF entre 2004 i 2011. Entre 2006 i 2010, va ser director general de la Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, i entre 2009 i 2011 va assumir la responsabilitat de director de la Fundació Observatori per a la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC).

Francesc Sutrias​, director general de Patrimoni de la Generalitat, advocat i exregidor d'ERC a Rubí (Vallès Occidental). Nascut el 1966, Sutrias és llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i té un postgrau en Dret Immobiliari i Urbanístic i un altre en Administració Pública (UPF). L'àrea de Patrimoni de la Generalitat és la que s'hauria d'encarregar de catalogar els actius i passius a Catalunya tant de la Generalitat com de l'Estat per preparar una eventual transició cap a una Catalunya independent, segons el pla secessionista.

La Guàrdia Civil ha detingut també la directora de Serveis de la Vicepresidència, Natàlia Garriga, que depèn directament de Josep Maria Jové i és la responsable de gestionar els recursos humans del departament. Entre d'altres funcions, Garriga assumeix la direcció de la gestió pressupostària, la comptabilitat, la gestió patrimonial i la contractació administrativa del Departament d'Economia, a més de ser la responsable dels sistemes d'informació i les noves tecnologies en col·laboració amb el CTTI.

La directora de Serveis de la Vicepresidència és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona (UB), té un màster en Funció Directiva a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya i un postgrau en comptabilitat. En l'àmbit professional, ha estat cap de la Unitat de Patrimoni i cap de la Secretaria Tècnica en l'Institut Català de Crèdit Agrari de 1989-2004 i gerent de l'Institut Català de les Empreses Culturals del 2007 al 2016, a més d'exercir com a professora de la UOC durant diversos anys.

La Guàrdia Civil va detenir també ahir, encara que van quedar en llibertat unes hores després, David Franco, cap de desenvolupament de l'àrea de tecnologies de la Informació; i David Palanques, responsable de l'oficina tècnica de projectes del CTTI.