Les bases de Demòcrates de Catalunya, escissió independentista d'Unió nascuda el 2015, han aprovat separar-se del grup municipal del PDeCAT a Barcelona, després d'una consulta interna en la qual el 92,66% de la seva militància barcelonina ha votat a favor d'"iniciar un projecte propi" a la ciutat, davant del 7,34% que ha aconseguit el ‘no’ amb una participació del 45,4%.

Una decisió que ha estat anunciada per Gerard Ardanuy, regidor de Demòcrates a l’Ajuntament de Barcelona, en una roda de premsa a la seu del partit, en la qual ha expressat que veu "factible" que en el ple de la setmana que ve ja es visualitzi la seva sortida del grup municipal, que fins ara compartia amb vuit regidors del PDeCAT i una d'Unió i es converteix així en regidor no adscrit. "Seré un regidor no adscrit, però ho seré per imperatiu legal perquè jo representaré una formació política amb vocació de permanència", ha remarcat.

Ardanuy ha explicat que la decisió s'aplicarà "de forma immediata", per la qual cosa Demòcrates començarà a construir "un projecte propi per a la ciutat de Barcelona" i farà els passos per convocar "unes primàries obertes a la ciutadania per escollir el lideratge de cara a les pròximes municipals".

La ruptura és, segons paraules d’Ardanuy, "la conseqüència lògica d'un projecte polític -el de Demòcrates- que quan va néixer va provocar l'explosió de CiU" i ha recordat que en l'últim any i mig han estat en un grup que "no era el seu", sinó el de CDC i Unió. El regidor ha negat que el canvi de denominació del grup el febrer passat, quan el PDeCAT va decidir canviar la nomenclatura del grup de CiU a l’Ajuntament de Barcelona, per rebatejar-lo com a “Grup Municipal Demòcrata”, sigui una de les raons principals d’aquesta escissió.

Un canvi de nom polèmic

El canvi de nomenclatura de CiU ja va tenir la seva polèmica quan Demòcrates va acusar l'antiga Convergència de voler apropiar-se del seu nom quan es va refundar al juliol del 2016, un litigi que va quedar aparentment tancat quan al final el nou partit es va registrar oficialment com a Partit Demòcrata Europeu Català, si bé en les seves comunicacions habituals amb prou feines utilitza aquesta denominació i només utilitza la fórmula "Partit Demòcrata".

Al Parlament, Antoni Castellà, Assumpció Laïlla i Carles Prats són els tres diputats de Demòcrates que comparteixen el grup de Junts pel Sí al costat del PDeCAT i ERC. 

Primeres reaccions

Xavier Trias, líder del Grup Municipal Demòcrata de Barcelona, ha demanat a Ardanuy que retorni la seva acta de regidor, al·legant que a les passades eleccions municipals es va presentar en les llistes de CiU. “Entenc que vulguin impulsar un projecte polític diferent. Volen marxar? Doncs que marxin, però amb totes les conseqüències”, ha dit en roda de premsa just després de l’anunci d’Ardanuy.