El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucionals dos preceptes de la Llei de Garantia de la Unitat de Mercat que es refereixen al principi d'eficàcia en tot l'Estat de les normes i actes dictats per una comunitat autònoma per exercir activitats econòmiques. La decisió ha estat aprovada per unanimitat i sobre això, el Tribunal Constitucional ha estimat parcialment el recurs interposat pel Parlament de Catalnya contra l'esmentada llei. La Generalitat va presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de Garantia de la Unitat de Mercat en creure que vulnerava les seves competències.

Així mateix, la Generalitat va sostenir llavors que la llei, aprovada el 28 de novembre de 2013 només amb els vots del PP i amb l'oposició del PSOE i de les formacions nacionalistes, utilitzava com "excusa" de voler facilitar l'activitat econòmica per alterar "significativament" la distribució competencial i així "reduir" la capacitat de decisió del Parlament. Les organitzacions empresarials CEOE, CEPYME i cambres de comerç van aplaudir tanmateix la mesura, que segons van calcular les autoritats augmentaria el PIB un 1,52% en els seus primers deu anys de vigència, igual a 1.500 milions d'euros a l'any.

Els articles 19 i 20

 

El Constitucional "ha acordat anul·lar els articles 19 i 20 de la llei, que regulaven l'eficàcia supraterritorial de les normes i actes de les comunitats autònomes per a la producció o posada al mercat d'un producte o servei". La llei va establir la llicència única per comercialitzar béns i serveis a tot Espanya i preveia la creació d'un Consell d'Unitat de Mercat. Amb aquesta norma el Govern espanyol aspirava a solucionar la fragmentació del mercat interior, fruit de l'existència de 17 normatives autonòmiques diferents, i recuperar competitivitat i atractiu inversor.

Segons el parer del Tribunal Constitucional, els articles 19 i 20 de la llei "prescindeixen del requisit previ d'equivalència de les normatives aplicables en les diferents comunitats autònomes per a la producció o comercialització del mateix bé o servei, privant, d'aquesta forma, d'eficàcia a la normativa aprovada als territoris de destí basant-se en les seves pròpies competències".

Per al Constitucional seria necessari que, abans d'establir la 'llicència única', "l'Estat aprovi estàndards mínims comuns a través dels títols competencials horitzontals que li proporcionen els article 149.1 i 13 de la Constitució".