Un grup d'activistes homosexuals han interromput avui al crit d'"homòfob" la xerrada que el catòlic homosexual francès Philippe Ariño ha pronunciat a Barcelona davant un públic entusiasta d'uns 200 joves catòlics, mentre al carrer un centenar de persones protestaven per la conferència. Malgrat el desplegament policial, que ha impedit als manifestants acostar-se al claustre de la cèntrica església de Santa Anna, on s'ha celebrat l'acte, cinc d'ells han aconseguit entrar, amb prou feines al cap de deu minuts de l'inici de la xerrada, i han desplegat pancartes i proferit crits contra Ariño, que propugna la castedat entre els homosexuals. 

Després de cinc minuts de protesta i alguna picabaralla amb alguns dels assistents, que ha copejat la pancarta que portaven els activistes, aquests han estat expulsats de la sala i la conferència ha continuat sense més incidents.

L'acte

Un públic jove -tenien prioritat per accedir a la conferència els menors de 35 anys a causa de l'aforament de la sala, de 200 persones- ha seguit entusiasmat les tesis d'Ariño qui, després de viure en parella homosexual, propugna ara la castedat del col·lectiu. Philippe Ariño, de 36 anys, ha confessat sentir-se sorprès pel "xivarri" causat per la seva conferència, s'ha definit com "homosexual, d'esquerres, feminista i efeminat" i ha explicat que la seva opció per la castedat "és una decisió i un combat personal".

Mentrestant, al carrer, el portaveu de Crida LGBTI, Jordi Barbero, ha assegurat que l'església és "una institució arcaica" que busca "limitar la pràctica de la sexualitat que no vagi orientada a la procreació", i ha assegurat que el seu grup està disposat a denunciar sempre "els atacs homòfobs". De la seva banda, el representant del col·lectiu LGTBI al PSC, Arnau Ramírez, ha justificat la seva presència en la protesta per la necessitat de denunciar "qualsevol vulneració de la llei" i qualsevol voluntat d'"estigmatitzar al col·lectiu d'homosexuals". "Es tracta d'una xerrada homòfoba organitzada per l'Arquebisbat que contravé la llei. No volem deixar passar ni una", ha asseverat, després de lamentar que la societat avança molt més ràpid que l'Església.

La CUP també ha volgut manifestar la seva oposició a la xerrada i s'ha afegit a la concentració als voltants de l'Església de Santa Anna.

Una conferència controvertida

Philippe Ariño era un actiu militant homosexual francès, i assegura que es sent homosexual des dels 10 anys. Ariño, que ve d'una família molt catòlica, va mantenir relacions amb alguns homes però assegura que no el van satisfer. El 2011 va decidir abandonar les relacions amb homes, la masturbació i la pornografia i defendre que els homosexuals han de mantenir absoluta castedat.  Ha estat molt actiu en les campanyes en aquest sentit, i va publicar el llibre L'homosexualité en vérité, que ha estat acusat d'homòfob, per considerar l'homosexualitat una patologia que cal curar.

Organitzada per la Delegació Pastoral de Joventut de l'Arquebisbat de Barcelona, la xerrada ha aixecat una gran polèmica aquesta setmana i ha provocat les denúncies de l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) i de la Direcció General d'Igualtat de la Generalitat, que van anunciar que enviarien observadors a l'acte d'aquesta tarda per determinar si es vulnerava la llei 11/2014 contra l'homofòbia.

El Parlament va aprovar aquesta setmana un text -amb el suport de tots els grups llevat del PPC i alguns diputats de Junts pel Sí (JxSí)- a favor del col·lectiu homosexual, i l'Ajuntament de Barcelona va sol·licitar a l'Arquebisbat que suspengués la conferència i al Govern que apliqués les sancions previstes si s'incomplia la llei.

Divendres passat 10, l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va enviar una carta a la Comissió d'Igualtat del Parlament en la que assegurava que l'Església respecta a totes les persones, tot i que no estigui d'acord amb totes les propostes ètiques o socials, i que està "oberta al diàleg i a la comprensió".

El sacerdot polonès homosexual Krzysztof Charamsa, autor de La primera pedra, una reflexió sobre l'homosexualitat a l'Església, en una entrevista a El Nacional també va voler denunciar que el bisbe Omella convidés Phillippe Ariño.