Dos catedràtics de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i tres dels seus col·laboradors han estat detinguts i acusats d'estafa per vendre com a remei contra el càncer un fàrmac sense homologar pel que haurien ingressat uns 600.000 euros a través d'una fundació sense ànim de lucre.

La Policia Nacional ha informat avui que els dos professors de Biologia Cel·lular, socis en l'empresa Lipopharma, van ser arrestats la setmana passada, interrogats i posats en llibertat amb càrrecs en espera de declarar davant del jutge d'instrucció 9 de Palma, que s'ha fet càrrec de la investigació.

Els detinguts estan imputats per subministrar a malalts de càncer una medicina que tenen patentada amb el nom de Minerval i que està en fase d'estudi clínic, per la qual cosa la seva comercialització és fraudulenta en mancar del permís preceptiu de l'Agència Espanyola del Medicament.

La Policia ha obtingut testimonis segons els quals alguns familiars de pacients oncològics haurien arribat a pagar fins a 25.600 euros per un fàrmac els efectes anticancerígens del qual no estan comprovats, per a la qual cosa els detinguts s'emparaven en una fundació de foment de la investigació a què els perceptors del tractament feien "donacions". Els investigadors policials afirmen que el medicament no només es fabricava en laboratoris de l'UIB, sinó que alguns malalts anaven a recollir les seves dosis al campus de Palma, des d'on es distribuïa també a altres llocs d'Espanya.

Rumors i denúncies prèvies

El vicerector d'Investigació de la institució educativa, Jaume Carot, ha admès que "almenys" des de 2011 els gestors universitaris van rebre "rumors" sobre aquestes pràctiques, però els intents per confirmar la seva veracitat van resultar infructuosos i van decidir no actuar.

No obstant això, el juliol de 2015 la cap del servei d'Oncologia de l'hospital de referència de la Comunitat, Son Espases, va citar el rector de l'UIB, Llorenç Huguet, a una reunió en la qual li va indicar que un pacient afirmava que li havien ofert Minerval si pagava per ell, però aquest testimoni es va retractar, per la qual cosa la universitat va continuar sense anar a la Fiscalia.

Finalment ho va fer fa un any a instàncies de la presidenta del Consell Social de l'entitat acadèmica, Francesca Mas, que va rebre una denúncia en el mateix sentit, però no ja d'un afectat, sinó de la cap del servei d'Oncologia, que la va tramitar a través de dos directors de centres d'investigació.

El vicerector Carot ha argumentat avui que es va actuar quan van tenir constància "per escrit" de les presumptes irregularitats. "Actuar només partint de rumors i sense una denúncia formal per escrit és una mala pràctica", ha subratllat en la seva defensa.