Metges de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona han practicat amb èxit la primera laringectomia total transoral robòtica que es porta a terme a Espanya per tractar un càncer de laringe.

L'operació pionera es va dur a terme el passat 20 de febrer i va consistir a extreure tota la laringe sense incisions i a través de la boca utilitzant el nou robot quirúrgic que ha incorporat aquest any l'hospital badaloní, cosa que li permet fer intervencions menys agressives per al pacient, garantir més seguretat i una recuperació més ràpida.

Can Ruti és el primer centre català amb cirurgians que, a més d'estar formats en aquestes tècniques, operaran regularment cirurgies de cap i coll.

El robot

Es tracta d'un sistema quirúrgic robotitzat amb visió tridimensional que realitza una cirurgia mínimament invasiva mitjançant braços articulats, controlats pel cirurgià des d'una consola, fet que permet augmentar la precisió i la seguretat.

El robot adquirit per l'Hospital Germans Trias és un Da Vinci amb el qual es practiquen operacions mínimament invasives de diferents especialitats com otorinolaringologia, urologia, cirurgia general, ginecologia, cirurgia toràcica i cirurgia pediàtrica.

Els professionals que han de portar a terme aquesta cirurgia assistida han rebut una acreditació després d'haver seguit un període de formació indispensable per al maneig del robot.

Gràcies a aquesta nova tecnologia, els metges poden disminuir la pèrdua sanguínia i el dolor postoperatori, obtenir una menor taxa de complicacions perioperatòries i patologies nosocomials, a més de reduir l'estada mitjana i accelerar la recuperació del pacient.