canons aigua

Va ser el gran anunci que va fer a bombo i plateret l'anterior director de la policia Manel Prat. El 12 de juny del 2013, en mig de la polèmica per les pilotes de goma, just després del cas Ester Quintana, el que havia estat mà dreta de Felip Puig va sorprendre a tothom, fins i tot personal del mateix departament, amb l'anunci de fer servir els canons d'aigua en manifestacions violentes.

La idea era rehabilitar el "botijo", l'antic camió comprat l'any 1994 a una empresa de Ciudad Real, que ja l'havia reciclat del seu punt d'origen, Israel. El camió de canons d'aigua dels Mossos només s'ha fet servir, en els últims 20 anys, en dues exhibicions. Quan es va fer l'anunci, pretenien posar en marxa els canons en un mes. Ni en aquell moment ni encara ara, que han passat 3 anys, ni s'han fet els protocols ni s'ha format els agents.

Ara el nou director dels Mossos té clar que no es faran servir els canons d'aigua en manifestacions violentes. La línia d'Interior és completament diferent. "És un instrument que no està previst que tingui cap tipus d'utilitat d'ordre públic", diu Albert Batlle a El Nacional, i en fa broma: "potser l'utilitzarem un dia per apagar un incendi".

Batalletes

"A banda de deixar-me a mi un dia dutxat de dalt a baix no li veig cap tipus més d'utilització", diu Albert Batlle a El Nacional mentre riu. "Vam fer unes jornades de portes obertes, vam posar el canó d'aigua perquè ho veiessin. En un moment determinat van decidir disparar-lo just en el moment que jo passava per allà sota. I em vaig quedar calat de dalt a baix. Evidentment aquest és un instrument que nosaltres en aquests moments no preveiem que tingui cap tipus d'utilització".

 

"Jo no recordo cap manifestació en el nostre país que s'hagi fet servir els canons. A l'època del franquisme li deien la meona, que a més era prostàtica. Recordo una de les primeres manifestacions que vaig tenir quan encara no era ni tan sols estudiant universitari va aparèixer el tanc d'aigua i vam veure aquell monstre i en disparar-se va sortir un rajolinet i va fer el ridícul més espantós".

Un canó sobre un Mercedes Benz

0aee3f6b-a14c-4b9f-9d76-4dafa04a91e1

 

El camió de canons d'aigua dels Mossos d'Esquadra, que ara ja sí només es farà servir per exhibicions, és un Mercedes Benz model RC1 3500, que té 6,63 metres de llarg, per 3,1 d'alt i 2,4 d'ample. Té una capacitat de 3.500 litres i el raig d'aigua arriba als 60 metres. Mai es va informar de quina era la pressió amb què sortia el raig.

El camió té una autonomia limitada i no passa per alguns carrers de la ciutat de Barcelona, que era per on estava previst que anés si hi havia desordres públics. El camió no té accés a plaça Sant Jaume, per exemple, però sí que serviria per desallotjar Plaça Catalunya. Els sindicats van advertir que hauria d'anar escortat i amb un camió de suport amb més tancs d'aigua. Tot plegat, finalment, ha quedat en un no-res.