Ha arribat el dia. Ja s'han publicat les notes de la Selectivitat 2017, que marcaran el futur de milers d'estudiants catalans. El més important per accedir a la universitat i al grau desitjats és obtenir la nota òptima. La nota de la Selectivitat es basa en el còmput de tres notes diferenciades: la de Batxillerat, i la de les fases general i específica de la Selectivitat, pel que la nota depèn en gran mesura, no només del rendiment en els exàmens, sinó de l'elecció estratègica d'assignatures.

El Nacional ha elaborat una breu guia amb què podràs saber ràpidament si tens opcions per accedir al grau desitjat. Aquests són els passos que cal fer per conèixer la teva nota.

1. Accedir a les notes

En primer lloc cal entrar al portal Accesnet de la Generalitat. Just quan es pengen les notes i durant les hores següents és bastant complicat accedir al web, per la qual cosa cal carregar-se de paciència i esperar a tenir sort. Una vegada dins, quan s'hagi aconseguit entrar, apareixeran totes les notes de les diferents assignatures, generals i específiques.

2. Distingir entre fase general i específica

En la Selectivitat, no compten igual les assignatures pròpies de fase general, és a dir, obligatòries per a tothom; que la fase específica, o dit d'una altra manera, aquelles assignatures que són pròpies de cada itinerari.

3. Ponderar

Una vegada feta la distinció, ponderarem les notes per obtenir la qualificació. La nota del resultat de les PAU consisteix a ponderar les qualificacions de Batxillerat (6 punts sobre 10) i la fase general (4 punts sobre 10). Però atenció: els estudiants que obtinguin menys d'un 4 de mitjana en els exàmens de la fase general no els farà mitja amb el Batxillerat, encara que el tinguin aprovat.

En el cas d'haver-se presentat a les proves de modalitat en la fase específica, els estudiants podran aspirar a 4 punts més en la nota de les PAU, fins a assolir els 14 punts. Depenent del grau, algunes assignatures específiques ponderen per 2 punts o 1 punt. En el següent enllaç pots consultar el barem.

Una vegada hem tingut en compte tot això, podrem calcular la nostra nota definitiva, la que marcarà l'entrada (o no) a un grau.

Càlcul nota sigues-li / AA

4. Consultar les notes de l'any anterior

Finalment, una vegada hem conegut la nota, podem consultar les notes de tall dels anys anteriors. La qualificació d'entrada de l'any previ pot servir d'orientació, però en cap cas no pot determinar l'accés o no al grau. No cal alarmar-se ni donar res per perdut, ja que tots els anys es produeixen fluctuacions en les notes de tall.

Si vols consultar les notes de tall de l'any 2016 segons graus i universitats, El Nacional ha elaborat un cercador de notes de Selectivitat. Dit això, molta sort.