El tinent d'alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha viatjat a Brussel·les per traslladar a les institucions europees les conclusions de l'informe elaborat pel servei municipal d'atenció a les víctimes de les càrregues policials de l'1 d'octubre, que constata una vulneració sistemàtica dels drets humans causada per una utilització "excessiva" de la força policial comesa pel Cos Nacional de Policia i per la Guàrdia Civil.

Durant tota la jornada de dijous, Asens va mantenir reunions al Parlament Europeu amb el vicepresident del Parlament Europeu Dimitrios Papadimoulis (Syriza); amb el grup Verd, el Bloco Esquerda europeus i Podemos. Així mateix, va tenir una trobada amb l’entitat Human Rights Watch.

Asens va exposar, en totes les reunions, el contingut d'aquest informe municipal, que recull el testimoni dels gairebé 300 ciutadans que van ser atesos tant psicològica com legalment per l'oficina d'atenció a les víctimes que el consistori va obrir el dia després dels fets, que a tot Catalunya va deixar al voltant de 1.000 víctimes.

“Generar el pànic”

El tinent d'alcalde va explicar també que a tenor dels relats de les víctimes, "les actuacions policials anaven dirigides a generar el pànic entre la població civil i així tenir un efecte desmobilitzador, tant d'aquelles persones que es trobaven concentrades en els col·legis electorals i seus voltants com aquelles que no s'havien desplaçat als mateixos però estaven seguint les càrregues pels mitjans de comunicació ".

L'Ajuntament de Barcelona també traslladarà l'informe sencer a la presidència de la Comissió Europea per al seu coneixement. Asens ha recordat que aquests relats de situacions viscudes durant l'1 d'octubre "poden ser traduïts en vulneracions de drets humans i per tant en conculcacions tant de la legislació estatal com de la internacional" entre els quals, llibertat d'expressió, integritat física i moral i dret de reunió i manifestació pacífica. "Són drets recollits tant en la Constitució Espanyola com en instruments internacionals de protecció dels drets humans, ratificats per l'Estat Espanyol", ha recordat Asens. "Per això demanem que s'obri una investigació independent en l'àmbit europeu, que aclareixi la dimensió de la vulneració flagrant de drets de ciutadans europeus que va cometre l'estat espanyol l'1 d'octubre".

Després de la reunió amb els grups polítics, el tinent d'alcalde proposarà que aquest tema es debati a la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers d’Interior (LIBE) del Parlament Europeu a través de la presentació d'una proposta en relació amb els fets ocorreguts a Catalunya.