La contundència de les càrregues policials i també dels incidents a Gràcia després del desallotjament del denominat Banc Expropiat és la més greu dels últims dos anys. Els darrers aldarulls van ser a Can Vies el 26 de maig del 2014, arran del desallotjament del centre social autogestionat a Sants. Van ser quatre dies consecutius d'aldarulls per rebuig al desallotjament i contra l'enderroc de Can Vies.

La contundència dels atacs és la mateixa, amb noves estratègies i més duresa contra els Mossos i tot l'entorn urbà. A Can Vies van fer servir les pedres de tota la vida, però també material pirotècnic que van usar per cremar la unitat mòbil de TV3. Durant quatre dies hi va haver barricades amb contenidors amb foc, carrers tallats, i una batalla campal al cor del barri de Sants. Dies abans, el llavors conseller d'Interior, Felip Puig, alertava de grups organitzats de violència urbana i els xifrava en uns 400. Radicals, que segons Interior, s'entrenaven i es preparaven per atacs contundents contra la policia.

Els incidents van començar pràcticament igual que ahir a Gràcia: amb un grup d'encaputxats que va sortir de la mateixa manifestació. A Can Vies van començar els llançaments de pedres i ampolles, primer contra periodistes, després contra Mossos i van cremar la furgoneta de TV3 en poc més de 5 minuts. També van calar foc a l'excavadora que havia d'enderrocar el centre social autogestionat i que aquell matí ja havia començat a treballar. Els aldarulls van durar sis dies i hi va haver 61 detinguts.

Dos anys després, Gràcia ha viscut uns incidents similars, amb alguns detalls sense precedents, com l'atac directe a la línia policial i l'intent de cremar una furgoneta dels antiavalots. La policia està analitzant el líquid inflamable que van fer servir, i de moment, és per ells desconegut. No s'havia fet servir mai abans. Entre el material que es va requisar ahir al vespre hi ha sacs de llambordes, bengales, material pirotècnic i pastilles inflamables per encendre barbacoes, que és amb el que calen foc als contenidors per fer les barricades. La policia va requisar alguns materials abans de la manifestació, però tot i així admeten que no poden invalidar la llibertat de moviment de les persones i no poden escorcollar sense motiu a tothom.

El segon dia de manifestacions a Gràcia es presenta a priori exactament igual que el segon dia de Can Vies. Almenys el guió previst inicial és el mateix. Aquest vespre sortiran columnes de manifestants de diferents punts de Barcelona, com el Clot o Sants. Acabaran tots a la plaça del Diamant, a Gràcia, des d'on ha de sortir la marxa conjunta. La policia no donarà opcions i avisa els manifestants que si observen qualsevol conducta sospitosa de violència, marxin de la concentració, perquè els Mossos carregaran a l'instant i amb la mateixa contundència que ho van fer aquest dilluns.

El tret diferencial entre les conseqüències dels aldarulls a Sants i Gràcia, és que en aquesta segona els carrers són molt més estrets i els edificis antics. El foc pot arribar fàcilment als balcons i provocar incendis als pisos. Els Mossos tampoc es poden moure ràpidament perquè les furgonetes no poden circular pels carrerons. Han de perseguir a peu els manifestants que provoquen els aldarulls. Per dispersar-los, ho fan a cop de porra i amb les llançadores de projectils de foam que substitueixen les pilotes de goma. També fan servir els canons sonors que provoquen molèsties a l'oïda, no només als que provoquen aldarulls, sinó també als veïns. L'únic element de dispersió que encara no han fet servir els Mossos són els gasos lacrimògens.

Gràcia va pel camí de convertir-se en un Can Vies 2. De moment, hi ha convocats sis dies seguits de manifestacions per part dels okupes.