L'Audiència de Barcelona ha fet reobrir el cas del 12-O de Badalona en el que estan imputats 6 regidors del govern de Badalona per desobeir perquè no es creu el que diu el jutge que ha investigat tota la causa des del principi, que argumenta que tot plegat va ser una "performance". Els magistrats de la Secció 8 han consultat el diccionari de la Reial Academia Espanyola de la Llengua, RAE, per comprovar exactament si el significat de "Performance" s'ajusta al que van fer els regidors el 12 d'octubre quan el jutjat Contenciós Administratiu els va prohibir, tant obrir les dependències municipals, com atendre la ciutadania.

Conclou que no és veritat que els regidors volguessin fer creure a la ciutadania que sí estaven exercint les seves funcions com a servidors públics i a la vegada obeïr l'ordre judicial. Sinó que van obrir les oficines i van registrar instàncies, i que a més ho van difondre públicament. "Existint un mandat judicial literosuficient (ergo, exprés i clar)" l'ordre judicial "va ser desatesa i es van portar a terme activitats administratives".

José María Noales Tintoré, el jutge que va arxivar el cas, deia en la seva interlocutòria que si "els regidors haguessin ordenat l’obertura de les portes al públic i als empleats públics, i tots ells haguessin entrat a l‘Ajuntament, s’hauria produït la veritable desobediència, però el fet és que no es va produir, i els fets es van limitar a una mera “performance” (“performance” és, segons el diccionari una actuació o representació artística amb cert grau d’improvisació,). Dit ras i curt, “el dret penal no castiga les “performances””, afirma. Doncs els tres jutges de la Secció vuitena, José Maria Planchat, Jesús Navarro i Maria Otero, han obert el diccionari i diuen textualment en la interlocutòria que l'actuació dels regidors va ser "allunyada conceptualment del que és una performance" ja que contràriament el que diu l'escrit del jutge de Badalona i defineix el diccionari de la RAE, una performance "implica una certa dosi d'improvisació (o més bé molt elevada, segons sigui docta font de coneixement semàntic universalment reconeguda)".

No es va improvisar

L'Audiència de Barcelona assegura que no hi va haver cap tipus d'improvisació, que els regidors sabien el que farien, i que van desobeir obrint l'ajuntament i atenent la ciutadania fent instàncies, tot i que les van registrar el dia 13. Segons la interlocutòria judicial que reobre el cas, a la qual ha tingut accés El Nacional, la desobediència recau en el fet que els acusats facin una acció, no de les declaracions ni les afirmacions públiques que es facin. I en aquest sentit, remarca que "aflora aquí una primordial variació de l'activitat primerament decidida que no ha estat negada". I posa com a exemples "la decisió comunicada inicialment al personal de l'Ajuntament" per mail i la roda de premsa on s'explica que s'atendrà "indiscriminadament el públic fora del marc físic del Consistori". Amb tot, reconeix que a darrera hora van variar "substancialment" els plans "per dispensar atenció a l'interior no limitada, com s'indica en la providència, a un mer acompanyament fins al vestíbul, sinó que es va traduir en la formalització dels documents (post datats, això sí, el dia 13)".

L'Audiència s'aferra al fet que hi va haver delicte de desobediència perquè no es va fer cas de la providència del jutjat Contenciós Administratiu que contenia "una ordre concreta i específica". Segons la interlocutòria judicial que reobre el cas, a la qual ha tingut accés El Nacional, "el contingut de la resolució judicial va ser comunicat degudament a les persones encausades", i afegeix que "van prendre coneixement del seu contingut i abast" i que així ho demostra el correu electrònic que el primer tinent d'alcalde, Oriol Lladó, va enviar l'11 d'octubre al personal de l'Ajuntament desconvocant l'opció voluntària de treballar el dia 12.

El text també destaca que ha quedat acreditat que "els regidors investigats van auxiliar diferents persones per omplir instàncies administratives destinades a l'Ajuntament, que com s'ha fet abans menció, figuraven com a segellades al dia següent 13/10/2016". L'audiència de Barcelona qualifica "d'impropis" els fets ja que "els mateixos acusats són qui xifren aproximadament en dos centenars de persones les que van accedir al recinte municipal i van ser ateses". La interlocutòria fa contar que tot i que les instàncies estan segellades el dia 13, l'endemà dels fets, "consta documentat en els testimonis rebuts que van ser totes elles consignades en el registre amb anterioritat".