El coordinador de l'Hospital de Dia d'Adolescents de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, Joaquim Puntí Vidal, ha alertat que en els darrers dos anys s'han incrementat els casos d'adolescents i adults joves amb conductes autolesives a tot Catalunya.

"A l'àrea d'influència del Taulí han crescut un 9%", apunta l'especialista, que remarca que sis centres de la Xarxa de Salut Mental Pública de Catalunya han creat un nou grup de treball per analitzar la proliferació d'aquests comportaments i fer-hi front.

Puntí Vidal assegura que s'ha registrat un 25% dels adolescents o joves adults que en algun moment han pogut dur terme una conducta autolesiva, ja sigui més superficials o amb voluntats suïcides. "Això evidencia que en la societat actual és una conducta prevalent", conclou.

Amb l'objectiu de determinar les causes d'aquest increment, implementar accions de control i definir estratègies de prevenció eficaces, sis hospitals de la Xarxa Pública de Salut Mental de Catalunya van crear a principis de 2017 el grup de treball Greta. Es tracta de l'Hospital Parc Taulí, l'Hospital Sant Joan de Déu, l'Hospital Clínic, Sant Pau i Athaia Xarxa Assistencial Manresa. "L'objectiu és que en breu aquesta iniciativa es presenti davant les autoritats del departament de Salut", afirma el metge. 

Pel que fa el macabre "joc" de la Balena Blava, el doctor ha insistit que en cap cas els pares han de sentir-se culpables o pensar que si els seus fills n'han estat víctimes és perquè han fet les coses malament. "Els riscos hi són. Hi ha adolescents que són més vulnerables, d'altres que tenen una malaltia mental. Per exemple, la depressió és el principal factor de risc de suïcidi. Els pares han de poder-ho identificar i posar en marxa el que calgui perquè el seu fill rebi ajuda", ha indicat Puntí Vidal.