L'Audiència de Barcelona ha arxivat la querella sindical per tuits ofensius contra els Mossos d'Esquadra, arran de la mort d'un agent atropellat en un control de trànsit el 2015, en considerar els comentaris "irrellevants" i emmarcar-los en el fenomen del troleig.

En la sentència, que ja és ferma, a la qual ha tingut accés Europa Press, els magistrats descarten que els sindicats policials que es van querellar per aquests fets -SPC, SME, CAT i Uspac- puguin exercir d'acusació en aquest cas per un delicte d'injúries contra el mort per raons formals.

El tribunal recorda que les accions en cas d'un delicte d'injúries les ha de realitzar l'ofès o el seu representant legal, i en el cas que hagi mort, correspon a la seva família o a la Fiscalia.

Després de la mort del policia el 31 de gener del 2015 en ser atropellat en un control policial, van aparèixer diversos comentaris a Twitter i Facebook com: 'Doncs un menys, que es podreixi sota terra', 'Quina alegria, així haurien d'acabar tots aquests fills de puta', 'Ja podeu explotar com crispetes' i 'Per mi podrien morir-se tots'. Els sindicats van presentar la querella i es van investigar vuit tuitaires.

Respecte al delicte d'injúries en general contra els Cossos i Forces de Seguretat, l'acusació de les quals sí que pot correspondre als sindicats, l'Audiència considera que anomenar-los 'putos bastards', 'fills de puta', i dir 'que es fotin' suposa "una cadena d'expressions en el context d'un intercanvi de comentaris en l'àmbit de les xarxes socials sense transcendència directa en els mossos".

"Perfil visceral"

Segons la sentència, es tracta d'una concatenació de missatges "entre persones d'un perfil certament visceral pel que fa a la seva opinió sobre les forces de seguretat" però que presenten característiques del fenomen del 'troleig' o el 'flaming', és a dir, s'expressen per tal d'incendiar xarxes socials mitjançant la implementació de comentaris provocadors, conducta desafortunadament estesa en la comunitat informàtica.

Així, malgrat que aquestes conductes busquen provocar i passen "des del més pur egocentrisme fins a l'exteriorització d'un sentiment de frustració i odi", resulten irrellevants -com ho són els seus remitents, matisen- per jutjar objectivament la comesa i funcions dels Mossos.

"En resum, la reputació i bon nom dels Mossos i especialment en funcions de prevenció del trànsit no es veuran afectades greument i seriosament pels comentaris", per la qual cosa no hi veu un delicte d'injúries.