L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) se centrarà, un any més, també en l’exterior. Entre el 4 i l’11 de setembre l’entitat organitzarà la "Setmana Catalana al món", que pretén donar a conèixer Catalunya i el procés sobiranista a diferents països del planeta.

Per a aquesta Diada, però, l’ANC no vol fer una rèplica de la celebració que es duu a terme a Catalunya, com ha vingut fent els darrers anys. La "Setmana Catalana al món" consistirà en un seguit d’activitats socioculturals en què, a més de presentar el país i el procés, se sotmetran a debat qüestions relacionades amb una possible Catalunya independent. Volen que el "missatge català" arribi als ciutadans i a les institucions dels residents en els països on tindran lloc els actes.

La coordinadora de la Comissió d’Incidència Internacional de l’ANC, Montse Daban, que ha estat una de les ponents de l’acte, ha afirmat que enguany la visibilització de Catalunya “és més necessària que en altres moments”, després que el Govern espanyol, diu, hagi suspès “competències” a l’Executiu català pel que fa a exteriors.

La "Setmana Catalana al món" tindrà set ciutats com a seus especials. Els actes, que començaran el 4 de setembre, se centraran en una temàtica en concret per a cada ciutat. La "Setmana catalana" passarà per París, Londres, Zuric, Madrid, Bilbao, Rotterdam i Nova York, per acabar l’11 de setembre, el dia gran, estenent-se a d’altres ciutats del planeta.

Un dels actes més destacats és el que tindrà lloc a Londres, el 5 de setembre, on se sotmetrà a debat el referèndum i el full de ruta cap a la independència, amb convidats de partits polítics catalans: Marta Pascal (PDC), Sergi Sabrià (ERC), Mireia Boya (CUP), Antoni Castellà (Demòcrates) i Jaume Asens (Barcelona en Comú), així com també Liz Castro, per part de l'Assemblea.

A Madrid, d'altra banda, es tractarà la qüestió de la Constitució per a la República Catalana, amb membres de la plataforma Constituïm, el dia 7 del proper mes.