El nou so que el productor Tony Doogan ha extret d'una banda com Els Amics de les Arts s'ajusta com un guant a un festival com el de Cap Roig, on el públic vol convertir-se en el cinquè músic i va gaudir en primera persona del concert. Doogan, que ha treballat amb grups internacionals de la talla de Mogwai o Belle and Sebastian, li ha donat els catalans en el seu últim disc, "un estrany poder", un segell que converteix la majoria de temes en una invitació a convertir-se en aquest cinquè 'amic'. Alegret, Barceló, Costa i Piqué segurament ja havien comprovat que l'aposta per aquest so calava entre el públic de festivals d'estiu, però difícilment no hauran tingut mai una imatge tan clara i evident que l'objectiu s'ha aconseguit.

Els amics de les arts Caproig 1 EFE

Els Amics van saltar a l'escenari de Cap Roig disposats a convèncer amb una bona bateria amb les cançons d'"Un estrany poder", concretament deu de les dotze que integren l'àlbum, encara que sense renunciar a molts dels himnes que han creat al llarg de més d'una dècada. Per obrir i sense alterar l'ordre que Tony Doogan va pensar, "Les coses" i "30 dies sense cap accident", encara que van trencar després la seqüència amb "Ja no ens passa" de "Només d'entrar hi ha sempre el dinosaure".

Aquest estrany poder de Els Amics de les Arts va convertir les grades, amb el pas dels minuts, en una monumental pista de ball on els més de dos mil fidels que havien esgotat fa setmanes les entrades van gaudir d'aquelles nits màgiques de Cap Roig, en les quals la Mediterrània treu tot el seu arsenal d'encant estiuenc.

Els quatre músics ja havien trepitjat aquest escenari anteriorment i, coneixedors del partit que se li pot treure a un agost en uns jardins de somni en plena Costa Brava, van estirar el seu millor arsenal per no malgastar ni un segon de concert.

Amb "Louisiana o els camps de cotó", els quatre músics van baixar de l'escenari i van exercir de directors d'un cor integrat per tot el públic, però encara n'hi va haver més. En un moment de la nit, algú va demanar a crits el clàssic més clàssic de Palafrugell, l'havanera "El meu avi", i, després de plantejar-se si era possible, Els Amics es va llançar a l'aventura per sorpresa de tots els presents.

Els amics de les arts Cap Roig 2 EFE

Després de tot això i més, dos últims temes dalt de tot, "Jean-Luc" i "El seu gran hit", dos d'aquests himnes que aposten per la comunicació-fusió entre músics i públic. En els bisos, més fusta amb "Casa en venda", "Primer en la linia succesòria", "4-3-3" i, com a comiat, "El matrimoni Arnolfini", amb el que es va posar fi a una d'aquelles nits especials que la productora Clippers Live idea any rere any.

Els nous 'Els Amics de les Arts' han demostrat que són capaços d'evolucionar, que la seva música és viva, que són ambiciosos sense renunciar a la seva marca de quilòmetre zero i, sobretot, que saben com gaudir d'una bona festa d'estiu a la Mediterrània.