La segona explosió a la casa d’Alcanar ha estat clau en la investigació que vincula aquest accident amb l’atemptat a Barcelona. Segons asseguren fonts oficials, l’esclat no va estar ocasionat per les bombones de butà sinó que va ser provocat pel material explosiu que preparaven a la casa. I amb el qual pretenien atemptar a la capital catalana. Ho corrobora Jordi Bort, tinent d’alcalde del municipi, que explica que de moment no s’ha confirmat si aquesta segona explosió hauria estat causada per l'acció de la pala retroescavadora, o bé per un temporitzador que portaria l’artefacte. A més, Bort també recorda que al llarg d’aquests dies s’han anat fent explosions controlades per tal de neutralitzar la zona. 

Pel que fa a les tasques de desenrunament, que es van iniciar després de la primera explosió, el mateix Bort explica que ja anaven encaminades a la detecció d’una altra víctima i que, de moment, es podria parlar de tres persones en l’edifici en el moment de l’explosió. Es creu, a més, que podria haver-hi una tercera víctima mortal. “El ferit greu hauria parlat de 3 o 4 persones a la casa en el moment de l’accident”, assenyala. Per remarcar la importància de les anàlisis de les restes de cossos trobades a l’edifici, Bort explica: “De moment, les informacions oficials són que hi ha 4 fugitius, i que la cèl·lula estaria formada per 12 membres. Per tant, a mesura que apareixin víctimes, disminuirà aquest nombre”.

IMG 8706 Fotor

També s’ha trobat documentació dels terroristes. “La relació d’Alcanar i Barcelona s’evidencia -entre altres coses- en el fet que en una de les furgonetes de Barcelona hi havia un dels passaports de les persones d’aquí”, informa el tinent d’alcalde, que confirma que les investigacions cada cop reforcen més els llaços d’aquests dos fets tràgics. “També ens han dit que hi havia una tauleta que contindria més informació, tot i que no sabem quin tipus d’informació”. 

Bombones de gas

En un primer moment, semblava que la primera explosió hauria estat ocasionada per una bombona de gas. No obstant això, Bort afirma que una de les primeres hipòtesis apuntava a la situació actual, però “no hi havia tots els indicis”. Es creia, per contra, que es tractava d’un laboratori de droga o de gent que traficava amb gas per revendre’l, cosa que justificaria el gran nombre de bombones de butà emmagatzemades.

Bort explica que des del govern municipal i el municipi en general estan “molt sorpresos” pels fets ocorreguts. La investigació apunta que l'atemptat a Barcelona es gestava de feia mesos en aquesta casa d’Alcanar. Això sí, l’explosió de la nit de dimecres n’hauria precipitat els tempos. I també la forma. “Creiem que estaven preparant un atemptat de més gravetat” apuntava el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero. La cèl·lula gihadista, de la qual encara es desconeix el nombre exacte de membres, s’havia instal·lat en una urbanització als afores d’aquesta localitat del Montsià, Alcanar Platja, a la vora de la carretera comarcal que uneix aquesta localitat amb Sant Carles de la Ràpita. La zona, apartada dels nuclis urbans, es dibuixa com un indret tranquil i solitari. “Hi ha poca relació veïnal”, apunten des de l’Ajuntament canareu. “A l’estiu encara hi ha gent, però a la tardor la majoria de cases es buiden i la zona queda pràcticament deserta”, remarca per a El Nacional l’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat. 

La notícia ha deixat en estat de xoc el govern municipal i la població. També gran part de les Terres de l’Ebre, un territori allunyat de grans poblacions i que, fins avui, es creia aliè a aquest fenomen. “No hauríem pensat mai que tindríem un focus gihadista al costat de casa”, se sorprèn l’alcalde. El lligam d’Alcanar sobta, sobretot, per la distància d’aquesta població, l’última de Catalunya abans d’entrar al País Valencià, amb Barcelona: 200 quilòmetres. Però, al mateix temps i ja amb perspectiva, aquesta urbanització d’Alcanar Platja garanteix dos aspectes clau en una operació d’aquest tipus: per una banda, aïllament i un entorn pràcticament inhabitat, que permet entrar i sortir sense crear sospites; per l’altra, establir-se en unes comarques que, a priori, quedaven lluny del control policial que poden sofrir altres territoris més propers a la ciutat o amb antecedents. La casa, avui pràcticament en ruïnes, pertanyia a una entitat bancària. “Per tant, indica que segurament estava ocupada de manera il·legal”, afegeix el tinent d’alcalde, que assenyala que des de l’Ajuntament desconeixien la presència d’aquests suposats okupes.

Catorze veïns desplaçats

Ara, la tasca municipal se centra en les víctimes i els afectats. En aquests moments hi ha 14 veïns desplaçats i han habilitat un cos d’atenció a una sala adjunta d’un restaurant de la zona, on Protecció Civil i la Creu Roja han proporcionat lliteres als veïns que encara no poden tornar a casa seva pel risc d'explosions. També hi han instal·lat un punt de suport psicològic i psicosocial. “Hi ha diverses persones afectades psicològicament, que no estaven afectades quan creien que l’accident l’havia causat una explosió de gas, però que, posteriorment, en saber que han estat convivint amb terroristes d'aquesta envergadura, la cosa ha canviat”. Mentrestant, a la zona, amb constant moviment policial, s’hi aproximen curiosos i veïns encara consternats per la gravetat dels fets.