El president de la Federació Espanyola d'Associacions d'Agències de Viatges (FEAAV), Rafael Gallego, reconeix que el sector viu amb "molta preocupació" la imatge que traslladen a l'exterior els episodis de turismofòbia i adverteix que existeix el perill que hi hagi un incident greu amb "violència real".

"La turismofòbia ens preocupa des de l'estiu passat, moment en el qual va començar a forjar-se la problemàtica, quan el vicepresident i conseller de Turisme de les Balears, Biel Barceló, va fer declaracions sobre aquest assumpte i la FEAAV el va advertir del perill de les seves manifestacions", ha dit el líder de la Federació.

Gallego ha apuntat que, malgrat que durant 2016 només hi va haver algunes pintades, ja va advertir del que podia succeir si els dirigents polítics seguien parlant en aquesta línia, "i això ja ha passat a Barcelona amb la permissivitat i les declaracions de representants".

"Allà, el 2016, es van registrar pintades i va haver-hi una agressió amb vasos de vidre a uns turistes que estaven d'excursió, per això alertem que aquesta situació es podria radicalitzar, com ja s'ha pogut veure", ha afegit.

"Més feixistes que la ultradreta"

La FEAAV està "molt preocupada", "més que pel que pugui afectar la imatge de la marca Espanya", perquè uns grups "que per més que es pintin d'esquerres són més feixistes que la mateixa ultradreta, poden provocar qualsevol dia un incident greu amb els qui ens visiten".

"El creixement del nombre de turistes és una situació conjuntural pels problemes d'inseguretat que van patir els destins de sol i platja competidors amb Espanya, però que, els anys vinents, veurem com ja no hi haurà aquestes xifres d'augment perquè s'estan recuperant Tunísia i Egipte, tot i que encara de forma lenta", ha especificat.

Rafael Gallego també ha postil·lat que la situació que es viu al país amb el turisme urbà en els dos últims anys ve donada pels actes terroristes viscuts en diverses ciutats europees, cosa que ha provocat que el mateix ciutadà espanyol es quedi a Espanya en comptes de viatjar a França, Alemanya o Bèlgica, i això, segons el seu parer, "també és conjuntural".

"No sobra ni un sol turista"

"Per a mi hi ha d'haver més declaracions com la de Ximo Puig, president de la Comunitat Autònoma de València, que ha defensat que aquí no sobra ni un sol turista. Crec que aquesta és l'actitud", ha afegit.

Gallego també ha posat en valor allò que el turisme aporta a l'economia del país: "És el sector que ha recuperat més de llocs de treball després de la crisi, amb llocs com Canàries, Balears, Costa del Sol o Catalunya, on té una gran incidència tant en el producte interior brut com en l'ocupació". Segons el seu parer, les autoritats polítiques han d'"eliminar" dels seus discursos qualsevol indici de permissivitat cap a la turismofòbia.

"A Colau sembla que li fa gràcia"

"No cal adoptar la postura de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a qui sembla que aquesta situació fins i tot li fa gràcia i només li resta importància. La turismofòbia va començar el 2016 amb pintadetes i ja es fan manifestacions entrant en hotels, restaurants i ports esportius. El perill és que demà es pot viure una situació de violència real i veurem qui se'n fa responsable", ha afirmat el president de la FEAAV.

Gallego ha reconegut que el país segueix vivint una creixent arribada de visitants per la conjuntura que pateixen les destinacions competidores, encara que ha assegurat que la xifra de 84 milions de turistes la pot suportar Espanya perquè "hi ha llits per fer-ho".