El Ministeri de l'Interior retirarà les medalles de la Policia Nacional o de la Guàrdia Civil als Mossos d'Esquadra que hagin rebut aquestes distincions i que no expressin de manera formal "la lleialtat als principis constitucionals".

Així ha recordat en les reunions fetes aquest dimecres per les onze organitzacions representatives de Policia Nacional (5 sindicats) i de la Guàrdia Civil (6 associacions professionals) amb el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, i amb el secretari d'estat de Seguretat, José Antonio Nieto.

Segons assenyalen les associacions i organitzacions representatives de les Forces i Cossos de Seguretat espanyoles en una nota de premsa, l'objectiu d'aquestes trobades ha estat "protegir i acompanyar" els seus companys desplegats a Catalunya de "l'assetjament, assenyalament i persecució" que, asseguren, estan patint per part dels "radicals independentistes".

Per a això, les parts han acordat establir "tolerància zero cap aquest tipus de comportaments" i buscar "la màxima defensa legal a tots els fronts possibles", mitjançant la creació d'un "gabinet jurídic específic" per a Policia Nacional i Guàrdia Civil que canalitzarà les denúncies concretes que es rebin dels agents desplaçats a Catalunya.

Inhabilitació per Trapero

Entre les mesures que s'han tractat, les organitzacions sindicals i les associacions professionals han reclamat el ministre que insti la inhabilitació del major dels Mossos d'Esquadra, José Luis Trapero, ja que consideren que, en estar investigat per un delicte de sedició a l'Audiència Nacional, "no pot ser ni un minut més al capdavant d'un cos de seguretat".

També s'ha acordat que la Secretaria d'Estat de Seguretat remeti "una comunicació formal" a tots els Mossos que estiguin en possessió d'una medalla de Policia Nacional o de la Guàrdia Civil, instant-los a què realitzin "un posicionament formal sobre l'ordenació legal i la lleialtat als principis constitucionals" i que, en cas de no produir-se, se'ls retirin les condecoracions.