El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha assegurat aquest diumenge a Sevilla, en declaracions als mitjans prèvies a la reunió del G6 de ministres d'Interior, que la prioritat del govern espanyol és intentar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, reflexioni i torni a la normalitat institucional, que es recuperi l'estat de dret a Catalunya, per la qual cosa li ha demanat fets reals i sincers i no paraules buides que sonin bé.

Segons ha manifestat Zoido, "encara són a temps per poder reconduir aquesta situació, encara Puigdemont està fins i tot a temps de poder tornar a la normalitat institucional", de manera que la Generalitat estigui dins del marc de la Llei i de la Constitució, i que alhora això suposi estabilitat en l'econòmic i en la creació de llocs de treball.

Zoido també ha assegurat que si la resposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al requeriment del govern espanyol és ambigua, s'entendrà que ha declarat la independència. I per això, pel ministre de l'Interior, l'única resposta que hi pot haver per part de Puidgemont és o no i creu que "si diu que sí, s'haurà posat novament fora del marc de la llei" i "haurà demostrat que quan oferia un diàleg no l'oferia amb sinceritat".

Per això, l'ha instat a "donar una resposta inequívoca" i "tornar a la normalitat institucional", convençut que "té marc per a això", per emprendre "un diàleg sincer" com el que es va fer per acordar el marc legal de 1978, quan es va aprovar la Constitució. Així mateix, ha valorat la situació dels Mossos d'Esquadra, de qui ha dit que ell sempre ha trobat "molt respecte i una cordialitat molt per sobre de l'exigible", i ha afirmat que, en tot cas, correspondrà a l'autoritat judicial "determinar qui i de quina manera ha seguit les ordres".

Trair la societat catalana

D'altra banda, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no traeixi Catalunya i escolti els seus ciutadans, i digui clarament que dimarts passat en el Parlament no va proclamar la independència i poder així atendre l'oferta del Govern d'Espanya per establir un diàleg en el marc del Congrés dels Diputats.

De la Serna ha declarat que el govern espanyol ha de continuar defensant Catalunya, els catalans i la legalitat vigent, i per aconseguir-ho, el govern espanyol haurà d'utilitzar totes les eines que estiguin al seu abast. I respecte a l'aplicació de l'article 155, el ministre ha assenyalat que a partir del requeriment a Puigdemont s'estableix ja una via constitucional, plenament legal i avalada per una majoria del Congrés per poder tornar a la normalitat la societat catalana.