El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, confia que la Generalitat de Catalunya "entri en raó" i "trenqui d'una vegada la dinàmica" de la seva "obsessió" amb el desafiament sobiranista, alhora que afirma que, davant un possible incompliment de la llei, "res no surt gratis".

"Sens dubte, qui infringeixi la llei tindrà les mesures lògiques", subratlla el titular d'Interior en una entrevista amb Efe, en què prefereix no avançar "cap dels passos" que es farien si els partits independentistes segueixen amb els seus plans. Sí que emfatitza que "si la llei s'incompleix, la llei s'aplicarà, perquè hi ha una llei que s'ha de complir i unes sancions previstes per als qui no ho facin".

De moment, el titular d'Interior no veu raons per incrementar els efectius de les forces de seguretat, si bé recorda que com que el procés sobiranista es troba immers en diverses causes judicials és normal que els jutges facin requeriments als agents, com els interrogatoris que està fent la Guàrdia Civil a funcionaris catalans pels preparatius de la consulta del primer d'octubre. Respecte als plans de la Generalitat, Zoido lamenta que cada vegada els partits independentistes "segueixin avançant més", cosa que, diu, "no té cap sentit".

"Estan obsessionats amb aquesta declaració unilateral d'independència, amb aquest referèndum il·legal (...) Jo espero que el seny i el sentit comú s'imposin i que predominin els interessos generals sobre els particulars", subratlla el ministre de l'Interior, que es pregunta "fins on" portaran la societat catalana, mentre no afronten els problemes dels seus ciutadans.

Zoido retreu el temps excessiu que s'està dedicant des del Govern català a "què fan, com ho fan i com són capaços d'afrontar la seva decisió", una postura que titlla d'"absurda", perquè saben que "no ho poden fer". "No tenen el suport, ni nacional ni internacional, no poden anar contra la Constitució i la sobirania nacional i un tribunal, el Constitucional, ja ha dit que és il·legal. A on volen portar la societat catalana?", es demana Zoido.

Tot i això, Interior no vol que aquest clima afecti la seguretat i finalment el ministeri ha arribat a una entesa amb la Generalitat per celebrar el 10 de juliol vinent la Junta de Seguretat de Catalunya, que no es reuneix des de fa vuit anys.

"És veritablement positiu que se celebri, però més positiu és encara que s'hagi aconseguit tancar un ordre del dia per resoldre problemes concrets", assegura el ministre, que posa èmfasi que no cal barrejar aquests assumptes amb el procés sobiranista.