Ha carregat contra el Govern i contra el Parlament, ha admès que el president Carles Puigdemont podria acabar detingut i, fins i tot, ha instat els de Mariano Rajoy a aplicar l'article 155 de la Constitució, entre moltes altres coses. Però poques vegades havia desmuntat els arguments i les accions de l'executiu espanyol. L'articulista José Antonio Zarzalejos ha sortit a la càrrega contra el Ministeri d'Hisenda en el seu espai d'opinió a El Confidencial en un article titulat "L'ordre de Montoro que camufla el 155", on pretén donar a conèixer la seva "sorpresa" per la mesura del departament de Cristóbal Montoro d'intervenir l'economia catalana.

Després de fer un repàs de totes les accions que el Govern del PP ha dut a terme els darrers mesos —i ha intensificat aquestes últimes setmanes—, i d'assegurar que fins divendres passat la seva estratègia consistia a "activar els mecanismes judicials, però reservant-se les mesures que li competeixen directament", Zarzalejos es lamenta que, mentre que en un primer moment, el Govern de Rajoy tenia tota la intenció d'"evitar el desgast de l'executiu", així com d'"eludir l'excepcionalitat de recórrer a la clàusula d'emergència constitucional", ara ha optat per tirar pel dret i intervenir les finances catalanes, sense que s'hagi acordat d'aquesta manera al Consell de Ministres.

Precisament per això, que Montoro agafi les regnes de la situació i s'atribueixi la responsabilitat de les accions del Govern espanyol no entrava dins dels plans de ningú. Bàsicament perquè, com subratlla l'articulista, el ministre d'Hisenda es basa en la comissió delegada del Govern espanyol en afers econòmics —que "no té facultats executives"— i en l'Ordre Ministerial 878/2017 del 15 de setembre. Una ordre ministerial que tenia l'objectiu d'adoptar mesures "en defensa de l'interès general i en garantia dels serveis públics fonamentals a la Comunitat Autònoma de Catalunya" i, també, "garantir el compliment de la Constitució".

 

Per tot plegat, Zarzalejos recorda que aquesta ordre ministerial "no preveu explícitament la intervenció" i, de fet, només ho preveu per a pagaments del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). "No, per descomptat, a altres amb càrrec al finançament ordinari de la comunitat autònoma", assenyala l'articulista. Alhora, posa damunt la taula que "l'explicació governamental per argüir que aquesta mesura sigui procedent consisteix que no es desapodera la Generalitat de cap de les seves competències en tractar-se d'una mera 'gestió de pagaments'". 

I és que l'ordre ministerial és "una disposició de baix rang", que difícilment podria suspendre l'autonomia d'un territori i, pitjor, fer que "corrin riscos tots els pagaments legals que corresponen a la Generalitat". Tot i que això té la finalitat de "no finançar actes il·legals", és un modus operandi que "podria ser arbitrari". I podria ser arbitrari perquè "s'ha provat d'aconseguir per ordre ministerial allò que naturalment correspondria a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució". Per a Zarzalejos, si volen aplicar el 155, que ho facin —o no—, però, això sí, "sense camuflatges de fràgil consistència legal".