L’expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha advertit que el referèndum que planteja el Govern català suposa el "pitjor mecanisme" per solucionar la situació política catalana, ja que aquest tipus de consultes divideixen "artificialment i apassionadament".

"És com si a un li anés la vida entre votar sí i votar no. Perquè és com si un vota el que és. Sóc català o no sóc català. I després passa que, en els referèndums, normalment el que perd vol la revenja, com ha passat a Escòcia, on va sortir el no i ja estan els del sí demanant un segon referèndum", ha sostingut l'expresident.

En una entrevista a El Periódico, li han preguntat sobre els suposats “prejudicis” que es tenen a Catalunya contra la candidata a les primàries del PSOE i presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, per ser dona i andalusa.

“He posat el coll per defensar Catalunya, perquè crec que és fonamental que tinguem respecte per la identitat”, ha assegurat en defensa seva. “Quan sento algun prejudici per la condició de ser andalusa no m’agrada, igual que quan la sento per la condició de ser català o catalana”, ha volgut aclarir.   

Amb tot, Zapatero insisteix a l'entrevista a mostrar el suport a Susana Díaz en el procés de primàries per elegir al nou líder del PSOE, ja que creu que la presidenta andalusa "guanya eleccions i defensa la tasca històrica del PSOE tal com és. Això és coherència".