L'expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha instat avui el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a rectificar, que "no és rendir-se", i construir un nou model de convivència basat en el "respecte mutu".

Abans de participar en un acte organitzat per les Joventuts Socialistes de Castella i Lleó, Rodríguez Zapatero ha demanat a Puigdemont que aclareixi si el passat dia 10 va declarar la independència.

"Sempre és millor picar dues vegades a la porta que clavar un cop de porta", ha expressat l'expresident, que ha fet una crida a la rectificació al Govern per poder "construir" un nou model de convivència guiat pels ideals europeus de "respecte mutu".

També ha assegurat que la història ha demostrat que rectificar "no és rendir-se" i que, a vegades, fer-ho és un "senyal d'intel·ligència" perquè "obre la porta a futures victòries", després de la qual cosa ha advertit que en la política "mai és tot o res".

Rodríguez Zapatero ha recalcat que en aquest moment "transcendental" de l'esdevenir d'Espanya és "imperatiu" que les dues parts seguin a dialogar, perquè "ens necessitem mútuament", ha insistit, al mateix temps que ha posat sobre la taula algunes solucions al procés, com una reforma a la Constitució.

Sobre una possible modificació de la Carta Magna, l'expresident del Govern ha manifestat que existeixen múltiples fórmules perquè el poble català "tingui una nova conversa" amb la resta d'Espanya.

No obstant això, aquest procés, segons ha dit, no és qüestió de "dies i minuts", sinó que portarà "molt de temps" redefinir aquestes relacions, però sempre "des del diàleg", perquè "cap democràcia s'ha fet forta a base de crits".

Zapatero accepta el 155

Rodríguez Zapatero ha mostrat el seu suport al Govern espanyol i a les institucions "democràtiques" de l'Estat, a causa que la situació requereix que tots els partits mostrin estar units, i ha acceptat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.