L'Audiència Nacional ha absolt aquest dimarts el regidor d'Ahora Madrid Guillermo Zapata d'un delicte d'humiliació a les víctimes del terrorisme pel qual havia estat jutjat, per un tuit escrit el 2011 en el que manifestava: "Han hagut de tancar el cementiri de les nenes d'Alcasser perquè no hi vagi Irene Villa per provisions"·

Segons els jutges Alfonso Guevara, Angeles Barreiro i Antonio Díaz, els comentaris de Zapata són "segurament reprovables" però "en un altre pla diferent al de legalitat penal". L'associació de víctimes Dignitat i Justícia demanava per a l'edil un any i vuit mesos de presó mentre que la Fiscalia no l'acusava.

La sentència emmarca els comentaris en l'"humor macabre" però destaca que no constitueixen delicte. Contextualitza aquest comentari a Internet amb altres que va difondre a la xarxa social com "Com posaries cinc milions de jueus en un 600?: Al cendrer" o "Rajoy promet ressuscitar l'economia i Marta del Castillo".

Aquests comentaris -diu la resolució- indiquen que més que humiliar a les víctimes del terrorisme, Zapata desenvolupava debats "a tall d'acudits macabres, utilitzant la identitat de víctimes de fets delictius".

La sentència recorda que la doctrina del Tribunal Suprem exigeix per a la comissió d'un delicte d'humiliació que es produeixin actes de menyspreu o descrèdit, una cosa que no succeeix en el cas dels tuits del regidor d'Ahora Madrid.

L'Associació Dignitat i Justícia acusava el regidor, que va ser jutjat el passat dia 7, d'"humiliar i vexar" les víctimes del terrorisme amb els seus missatges a les xarxes socials que suposen, segons exposaven en el seu escrit d'acusació, "una clara incitació a l'odi i injúries cap a víctimes".