Un cop abandonada l'operació Diàleg que va portar la vicepresidenta Soraya Sáenz Santamaría a instal·lar-se fa sis mesos un despatx a la delegació del govern espanyol a Barcelona, el PDeCAT ha decidit interpel·lar-la sobre els motius del seu "fracàs" al Congrés dels Diputats. Segons ha sabut El Nacional, els demòcrates han enregistrat una interpel·lació perquè Santamaría es pronunciï al respecte la setmana vinent. L'encarregat d'exposar-la serà el diputat Jordi Xuclà. L'exlíder del partit, Francesc Homs, era qui ho acostumava a fer en el passat, abans de ser inhabilitat pel Suprem.

Els motius que exposa el text enregistrat, al qual ha tingut accés aquest diari, són tres. Primer, la "insatisfacció" perquè Santamaría renunciés al diàleg amb el Govern de la Generalitat, com sí que hauria passat de forma satisfactòria per als sobiranistes d'Escòcia i el Quebec. En segon terme, destaca "l'incompliment" per part de l'Estat de diferents sentències del Tribunal Constitucional quant al repartiment competencial. Tercer, exposa la "irritació" de sectors de la societat en vista dels reiterats incompliments en l'execució de les partides pressupostàries d'inversions a Catalunya.

El PDeCAT registrarà després de la interpel·lació la consegüent moció sobre aquesta qüestió, que permetrà fixar la posició a tots els grups parlamentaris. Inicialment la interpel·lació s'havia de plantejar aquest dimecres i per tant la votació seria la setmana que ve, però la vicepresidenta espanyola ha comunicat la seva absència i ha quedat ajornada una setmana.