El Partit Popular no ha aconseguit situar el co-portaveu del PDeCAT, Jordi Xuclà, com a president de la comissió que investigarà el presumpte finançament il·legal dels populars i que s'ha constituït aquest dijous al Congrés, tot i que fa dies sonava com el candidat més probable. A la negativa de Ciutadans –pel cas del 3% al seu antic partit, Convergència, i la declaració de la família Pujol–, s'hi han sumat les reticències de Podemos i PSOE. Xuclà s'ha dit "estigmatitzat", per bé que el PP l'ha defensat fins al final, atacant les accions encobertes de la formació taronja.

Però, què porta el partit de Mariano Rajoy a apostar pels demòcrates, després de negar-los el grup propi fa mesos, avalar l'expulsió de Francesc Homs del Congrés per la consulta del 9-N i amb la màxima tensió pel conflicte sobiranista? Primer, el cert distanciament entre Cs i PP, després que fa dies Albert Rivera decidís aliar-se amb l'oposició per impulsar les lleis en matèria de regeneració a què el president espanyol mostrava reticències –tot i que eren fruit del pacte d'investidura–. Segon, la idea que Rajoy contempli que el PDeCAT doni suport a decrets com l'estiba, a canvi de deixar-los constituir com a unió de diputats –un estatus diferent dins del Mixt–. 

I a banda, el fet arriba setmanes més tard que Xuclà i un diputat popular viatgessin a Síria per entrevistar-se amb Al-Assad, cosa que quasi els costa una amonestació de l'Assemblea del Consell d'Europa.

La qüestió és que l'exmembre de Convergència no s'havia postulat, sinó que l'havien assenyalat a ell, d'acord amb un pacte tàcit a la cambra baixa, perquè els partits del Grup Mixt poguessin tenir visibilitat en alguna comissió de rellevància, com és el cas. L'olotí no tenia cap interès a ser-ho, però no s'ha estat de lamentar que l'haguessin estigmatitzat amb "l'estrella de David" per haver format part d'un partit ja dissolt, involucrat en escàndols de corrupció, i per independentista. El portaveu del PP, Rafa Hernando, ha defensat el català, recordant la seva trajectòria. 

Així les coses, el vet a Xuclà ha tingut lloc enmig d'un reguitzell de reunions i desacords entre els grups. El motiu és que a la sala del costat s'ha constituït la comissió que investigarà la fallida del sistema bancari i les caixes d'estalvi, de manera que s'han hagut de vèncer equilibris per al repartiment d'ambdues. PP i PSOE tenien un pacte perquè presidís Ana Oramas la de les caixes, però Cs s'havia postulat a si mateix com a president. Per això, el diputat Miguel Gutiérrez ha denunciat que els vells partits "pasterejaven" perquè s'han acabat repartint ambdós òrgans. 

Però la trama visible ha tingut un rerefons, on la "nova política" ha fet conxorxa. La formació morada no tenia inconvenient a donar suport a Cs a les caixes, si ells rebien suport per presidir la de finançament. Ara bé, necessitaven els vots del PSOE qui tampoc els hagués negat. La versió de la diputada de Podemos, Irene Montero, és que el PP ha rebutjat de ple que el seu partit no controlés una comissió que posarà contra les cordes Mariano Rajoy, a qui volen fer comparèixer cap a finals de maig, quan estigui en marxa. Montero afirma que el bipartisme s'ha aliat per "tapar-se les vergonyes". 

En conseqüència, Cs ha proposat el seu candidat, Nacho Prendes, qui només ha tingut el suport del seu grup per presidir la investigació pel sistema bancari. Això no ha caigut bé als populars, que han acusat la formació taronja de tenir "interessos" propis. El Mixt, PNB i ERC s'han abstingut, ja que PP i PSOE han mantingut la seva entesa per Oramas. 

Al seu torn, el diputat que substituirà Xuclà, és Pedro Quevedo, de Nueva Canarias –curiosament, a qui el president espanyol necessita per superar els pressupostos generals de l'Estat–. Aquest ha estat proposat per Hernando, i ha comptat amb els vots a favor del PSOE. Amb l'entrada de Quevedo a la comissió, de la qual no en formava part, Xuclà la deixarà –ja que tots dos formen part del Grup Mixt–. Per la seva banda, Podemos ha presentat Txema Guijarro, qui només ha comptat amb suport de la formació morada. Cs, ERC, PNB i el Mixt s'han abstingut.