El coordinador de senadors i diputats del PDeCAT, Jordi Xuclà, ha dit al programa “L’entrevista” de Catalunya Informació que l’aposta d’Oriol Junqueras per fer una declaració unilateral d’independència (DUI) no té cap sentit, i més després de l'acte unitari d'ahir en favor del referèndum. Xuclà ha criticat les declaracions del vicepresident del govern, que va plantejar la via unilateral en cas que el govern espanyol no deixi votar els catalans. Jordi  Xuclà ha volgut deixar clar que el compromís del sobiranisme amb el referèndum és total i ha dit que “quan tot el govern treballa unit en favor del referèndum no s’han de contemplar escenaris alternatius”. Xuclà ha insistit que al juny es farà pública la data i la pregunta del referèndum, i s'ha mostrat partidari de començar a buscar candidat electoral pel PDeCAT després d'aquest anunci.

Contra Soraya

El diputat del PDeCAT al Congrés també ha carregat contra el suport de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, a la candidatura de Sant Jordi com a patrimoni immaterial de la humanitat i ha comparat la seva visita d'ahir a Barcelona con les visites que feien a la ciutat els ministres franquistes. Xuclà ha declarat: "Em va semblar folklòrica i extravagant la presència de la vicepresidenta del Govern". Ha afegit que li ha donat la "impressió de que el govern ens visita com quan ho feia el ministre (de Franco) Garicano Goñi". Xuclà ha demanat al govern central a que "vingui a Catalunya per complir les lleis i els compromisos pressupostaris i no per fer-se el simpàtic". Segons el diputat del PDeCAT, Soraya “va venir a fer-se la simpàtica però va tornar a fer unsimpa”.

Una visita incòmoda

Soraya Sáenz de Santamaría va acudir divendres a Barcelona per mostrar el suport del govern de Madrid a la candidatura de la celebració del Dia del Llibre i la Rosa per Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. De fet, el suport de Madrid és imprescindible per a la candidatura, perquè tan sols els Estats tenen la possibilitat de presentar peticions davant la UNESCO. Però des de diferents sectors s'ha acusat al govern central d'instrumentalitzar políticament el seu suport a la festa. S'ha qüestionat també la participació de lobbys espanyolistes en la invitació a Sáenz de Santamaría. L'editora Isabel Martí va dimitir del seu càrrec a la junta directiva de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana (AELC) per la invitació a la vicepresidenta del govern.