Els diputats del PDeCAT al Congrés dels Diputats Carles Campuzano i Jordi Xuclà agafaran el relleu de les funcions que fins ara duia a terme de Francesc Homs, després que aquest fos inhabilitat i expulsat de la cambra. 

Així, Xuclà exercirà les funcions de coordinació i acció política dels dotze diputats i senadors i Campuzano exercirà les funcions de portaveu al Congrés. Josep Lluís Cleries continuarà exercint les funcions de portaveu al Senat. El següent de la llista del PDeCAT que accedirà al Congrés en substitució d'Homs és Feliu Guillaumes, que ja va ser diputat en la cinquena i desena legislatura espanyola.

Tal com el partit ha anunciat en un comunicat, "deplora profundament el judici polític que ha portat a la inhabilitació d'Homs" i, davant d'aquesta situació, ha optat per repartir les funcions de direcció política dels parlamentaris en aquest tàndem.

El Partit Demòcrata avança que "aquesta decisió inaugura una ignominiosa etapa en la que la defensa d'unes idees polítiques i la facilitació de l'exercici del dret a la llibertat d'expressió tenen conseqüències penals". 

El futur d'Homs

Després de la inhabilitació d'Homs, la incògnita plana sobre el seu futur polític, ja que quan es va presentar a les eleccions generals de juny de 2016 va renunciar a optar a cap càrrec orgànic al congrés constituent del PDeCAT al juliol. Fins llavors Homs era vicesecretari general d'Estratègia de CDC, i havia estat conseller de Presidència i portaveu de la Generalitat durant la presidència d'Artur Mas.

El Govern ja va anunciar que compta amb l'experiència dels sentenciats pel 9-N, entre els quals també l'expresident de la Generalitat i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, per fer "pedagogia" dins i fora de Catalunya sobre el procés independentista.