El debat de la plurinacionalitat ja està ben obert en el PSOE. Mentre el partit de Pedro Sánchez tracta de definir com serà la seva proposta federal per Espanya, les interpretacions d’aquest concepte es multipliquen. Una de les que va més lluny és la dels socialistes valencians, que reclamen el reconeixement del País Valencià com a subjecte polític. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ja va dir el passat mes de gener que el seu govern "se sent fusterià", en referència a Joan Fuster, pare intel·lectual del valencianisme polític.

La ponència marc que el PSPV discutirà en el seu congrés del pròxim cap de setmana, sota el títol "La via valenciana", també reivindica la figura de Joan Fuster. El text defensa la singularitat valenciana per a "allunyar" el país de les posicions "submises" i evitar "diluir-nos com a poble". En aquest sentit, els socialistes valencians reivindiquen que "el País Valencià és un subjecte polític". Un subjecte, afegeixen, "l'originalitat institucional primigènia del qual va ser esborrada pel just dret de conquesta".

"La nostra identitat com a poble constituït des del 1238 ha de prevaldre en la nostra personalitat", afirma la ponència marc en el seu punt 643. I afegeix: "La singularitat del poble valencià -concebuda des de la nostra heterogeneïtat-, demostrada al llarg de la història i recollida en l'actual Estatut d'Autonomia com a nacionalitat històrica, ens ha de permetre allunyar-nos de posicionaments submisos i defensar els nostres interessos de nord a sud del país per a no diluir-nos com a poble".

D'aquesta manera, la proposta territorial del PSPV passa per "establir constitucionalment el caràcter plurinacional de l'Estat espanyol en virtut dels fets diferencials d'algunes comunitats autònomes". Per a fer això, cal "reconèixer en la Constitució l'asimetria estructural del federalisme espanyol".

Aquest document encara ha de ser debatut i esmenat. No obstant això, el president Ximo Puig compta amb el suport del 70,7% dels delegats, i tot fa pensar que la ponència serà aprovada sense grans canvis.

Marcar distàncies

Fonts del PSPV consultades per El Nacional assenyalen que l'objectiu d'aquesta ponència és el de "marcar territori". En primer lloc, allunyar-se de la figura de Susana Díaz, a qui va donar suport en les primàries del PSOE i que en aquests moments l'està penalitzant en el si del socialisme valencià. El debat territorial és una bona manera de distanciar-se de la presidenta andalusa, molt més reticent al concepte de la plurinacionalitat.

En segon lloc, Puig busca la manera de marcar distàncies amb Madrid, amb una proposta territorial clara, que va més enllà del que molts estan disposats a acceptar en el PSOE. Fa dues setmanes, Ximo Puig va guanyar de manera bastant clara les primàries contra Rafa Garcia, alcalde de Burjassot i considerat el candidat de Pedro Sánchez, el candidat de Madrid.

Finalment, el president valencià també vol marcar territori respecte del seu soci de govern, Compromís, perquè creu que és qui està rendibilitzant l'acció del govern del Botànic. Mentre Mònica Oltra evita posicions molt nacionalistes, Puig ara tracta de reivindicar un "perfil valencianista", segons les mateixes fonts.

El congrés del 2008

Ximo Puig va perdre en el congrés del PSPV de l'any 2008 contra Jorge Alarte, exalcalde d'Alaquàs i exdiputat a les Corts Valencianes. En aquell congrés, Alarte també era vist com el candidat de Madrid, en aquell moment de José Luis Rodríguez Zapatero i Pepe Blanco. Puig va perdre per 20 delegats.

No obstant això, la proposta d'Alarte contemplava el canvi de nom del PSPV (Partit Socialista del País Valencià) per PSCV (Partit Socialista de la Comunitat Valenciana), una idea que va ser tombada de forma aclaparadora pels delegats en l'XI Congrés del socialisme valencià.

Aquell mateix any, el 2008, el PSOE va obligar el PSPV -així com el gallec- a estructurar-se en forma de províncies, quan fins llavors ho feia estava molt centrat en les comarques. Ara la intenció de Ximo Puig també és la de tornar a l'organització comarcal del socialisme valencià.