El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha advertit aquest dissabte que si el Govern central no convoca la conferència de presidents davant del "conflicte institucional" que s'ha generat entre l'Executiu de Mariano Rajoy i les comunitats autònomes pel dèficit, hi haurà una "autoconvocatòria" dels líders autonòmics.

Puig s'ha expressat en aquests termes en declaracions als mitjans de comunicació després de mantenir una reunió amb l'equip directiu de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, encapçalada pel seu titular, Vicent Soler, i els membres del Grup d'Experts de Finançament José Antonio Pérez i Francisco Pérez per analitzar la situació financera de la Generalitat.

El cap del Consell ha dit que s'han de reunir els presidents autonòmics per "donar una solució al deliri institucional del Govern d'Espanya". Segons el seu parer, "la desviació del dèficit de les administracions públiques espanyoles no es pot residenciar en les comunitats autònomes".

Ximo Puig responsabilitza de l'increment del dèficit d'Espanya a "decisions polítiques com una reforma fiscal absolutament imprudent, la desviació en la Seguretat Social o el que fa referència a l'amnistia fiscal", ja que "si hi ha una pèrdua d'ingressos, es desequilibren els comptes".

Un sentir generalitzat

El president valencià ha dit que ha mantingut contactes amb altres presidents autonòmics i existeix "un sentir generalitzat". "Molt més enllà de qualsevol partidisme, hi ha un interès general per donar resposta institucional a un problema institucional que ha creat el Govern d'Espanya", ha asseverat.

"El problema del dèficit s'ha d'abordar de forma assenyada, col·lectiva i donant una resposta que no pot passar per la satanització de les comunitats", ha dit. Així, ha insistit que les autonomies, "volem complir amb el dèficit, però amb altres condicions i participar clarament en un desenvolupament constitucional del que és l'Estat".

Ximo Puig també ha criticat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, pretengui que s'apliquin retallades i, sobre aquest tema, ha advertit que a la Comunitat Valenciana "retallar més seria deixar a persones sense atenció sanitària, a nens sense escola o deixar de complir la Llei de Dependència". "No estem disposats que els ciutadans valencians paguin les males decisions polítiques que s'han pres per la distribució del dèficit a Espanya", ha ressaltat.

La carta de Montoro

Preguntat per si respondran a la carta que Montoro ha enviat al Consell, en la qual el ministre diu que la Comunitat ha "de continuar adoptant les mesures quantificades de reducció de despeses i increment d'ingressos", Puig ha subratllat que aquest escrit "no té contestació possible". "Contestar a aquesta carta és dir als ciutadans que tindran menys recursos bàsics", ha postil·lat.

El cap del Consell ha destacat que la Generalitat és "un Govern seriós, rigorós, que vol complir el dèficit i que sap que l'estabilitat pressupostària és un element de credibilitat", però ha insistit que "amb les condicions de finançament actuals és impossible el compliment".