Ja és sabut que el periodista Xavier Sardà no és partidari de la independència de Catalunya i, precisament per això, La Vanguardia publica una entrevista interessant-se per com veu el procés ell que passa temporades a Barcelona i d'altres a Madrid. Sense estar-ne a favor, i tenint clar que Catalunya continuarà dins de l'Estat, ha deixat anar que "a Barcelona, hi ha 200 famílies a qui la independència els aniria molt bé, però és canviar d'elit".

Pels carrers de les dues capitals li diuen de tot i els insults ballen entre l'"espanyolista de merda" i el "catalanista de merda". Ell se'n riu de tot això, resumint-ho, ha dit: "Sóc una merda". Parlant més seriosament, Sardà està "preocupat" per la situació. A parer seu, ni ell veu "el com" fer la independència, ni tampoc ho veu JxSí.

"En aquests moments es busca una catarsi, una falta dins l'àrea, arguments per dir que es va intentar i no es va aconseguir... si la gent del carrer és qui ha de solucionar això, em sembla molt greu", ha relatat el periodista, al mateix temps que ha volgut deixar clar que, mentre alguns parlen de "castes": "Jo parlo d'elits".

Elits que manen

A ulls seus, "hi ha una elit que mana a Madrid i una altra que mana a Barcelona, hi ha 200 famílies a qui la independència els aniria molt bé, però és canviar d'elit. Per a segons quines coses, com més lluny estiguin determinades qüestions, potser millor. Entre ells, la justícia".

La diferència d'elits és important a l'hora de posicionar-se. Sardà té clar que "a Barcelona, hi ha 200 famílies a qui la independència els aniria molt bé", però també sap que no canviaran de bàndol perquè això representa "canviar d'elit".

Precisament per tot això, el periodista creu que "és una qüestió d'elits: s'està fent una enorme campanya a favor de l'elit barcelonina pel que fa a Convergència i menestral pel que fa a ERC". Ara bé. Sardà ha volgut deixar clar que "a tota Europa hi ha Catalunyes, per això crec que ho té difícil: Còrsega, Baviera, el Vèneto, on han guanyat els independentistes i el Constitucional italià els ha dit que no. Sembla que sigui cosa de la sinistra Constitució espanyola però és de les més modernes, per nova. A constitucions de països molt avançats, com els nòrdics, s'evoca a Déu i el rei ha de ser luterà", ha sentenciat.