Per ser "dona i andalusa". Aquests són els motius que, segons l'expresident del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, expliquen que la presidenta d'Andalusia i candidata a la secretaria general del PSOE, Susana Díaz, aixequi fortes resistències a Catalunya. Opinió que ha provocat indignació, començant pels mateixos militants del PSC als quals l'exlíder socialista va venir a reclamar el vot per a la dirigent andalusa en les primàries del partit.

Zapatero, igual com tota la vella guàrdia del PSOE encapçalada per Felipe González, s'ha abocat en suport de Díaz, que es disputa la secretaria general amb el defenestrat Pedro Sánchez i l'exlehendakari Patxi López.

L'expresident espanyol ha visitat aquest dilluns la seu dels socialistes catalans al carrer Nicaragua de Barcelona per reclamar el vot per a la dirigent andalusa després de l'acte multitudinari celebrat dissabte per Sánchez, per qui semblen decantar-se la majoria dels militants del PSC.

La controvèrsia generada ha estat de tal magnitud que Zapatero, lluny d’aconseguir sumar suports a la candidatura de Díaz, ha generat l’efecte contrari. Molts li han recordat que Catalunya ha tingut un president de la Generalitat nascut a Andalusia, el també socialista José Montilla, o que la cap de l'oposició al Parlament, Inés Arrimadas és nascuda a Jerez de la Frontera (Cadis).

L'acusació implícita en les seves afirmacions que els catalans són masclistes i racistes, ha provocat indignació a les xarxes socials i entre els polítics, entre els quals el diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián  i la també diputada del PDeCAT Miriam Nogueras. Zapatero ha estat acusat d'usar la catalanofòbia per esgarrapar vots a favor de Díaz.

Diversos usuaris han titllat Zapatero de "catalanòfob" i han assegurat que la raó del vot dels catalans es basa en la ideologia centralista de la candidata a les primàries del PSOE, i no en el gènere o el seu origen.