El debat català torna a Westminster, per trobar una solució democràtica pel procés. Si fa poc més d’un mes es va crear un grup de discussió sobre Catalunya format per 21 diputats del Parlament britànic i es va celebrar el primer debat amb la presència del conseller Raül Romeva, aquest dimecres el cas català ha tornat a instal·lar-se en aquest emblemàtic edifici. L’acte ha estat organitzat per la secció de l’ANC a Anglaterra, i allotjat pel APPG on Catalonia, el grup de pressió impulsat pel diputat escocès George Keravan.

Hi ha participat des del mateix Kerevan, fins al diputat per Gal·les Hywel Williams, a més del cap de política del diari Daily Mirror, Jason Beattie, o l’excònsol del Regne Unit Barcelona Geoff Cowing. Durant les seves intervencions, Kerevan ha reafirmat el seu compromís amb el referèndum i ha assegurat que “és la meva feina com a membre d’un parlament europeu, dir a les autoritats espanyoles que han de permetre votar als catalans”.

També el diputat per Gal·les ha volgut mostrar la seva solidaritat amb la qüestió catalana, i ha assegurat que és una “qüestió gal·lesa”. Williams, a més, ha criticat que el govern espanyol s’escudi amb la Constitució per negar el referèndum català. “Si el referèndum no està permès a la Constitució, canviem-la”, ha defensat Williams, assegurant que aquest és un punt “vital” de la qüestió.

Per la seva banda, el periodista Beattie ha destacat que “en els temps del Brèxit, el cas català necessita ser una història positiva cap a l’exterior", mentre que l’excònsol ha parlat dels reptes de construir una nou Estat. Geoff ha assegurat que espera que el referèndum a Catalunya se celebri, i ha alertat “de la necessitat d’estar preparats per la divisió”.

A l’acte, també hi ha participat la responsable de la secció internacional de l’ANC, Montse Daban, l’exassessor lingüístic del Govern català Miquel Strubell i la periodista i corresponsal de l’ACN a Brussel·les, Laura Pous. La sala en la qual ha tingut lloc l’acte té una capacitat per 170 persones i estava pràcticament plena.

Aquest és el segon acte que el grup parlamentari sobre Catalunya fa en el mes que té de vida. El grup té per objectiu ajudar a trobar una solució democràtica per Catalunya i podria, fins i tot, fer una declaració instant l’Estat espanyol a buscar una manera democràtica de resoldre el procés a Catalunya. Són 21 ‘observadors’ del procés que es reuniran diversos cops l’any, i que formen part dels sis principals partits de Westminster, des dels Conservadors i Laboristes, fins als independentistes gal·lesos i escocesos, passant per Liberal Demòcrates i el Partit Socialdemòcrata i Laborista.