L'excomissari José Manuel Villarejo i l'ex-director operatiu de la Policia Nacional Eugenio Pino no han comparegut aquest dijous a la Comissió d'Investigació sobre l'Operació Catalunya, on havien estat citats a declarar en condició de testimonis. 

Aquest dijous cap dels sis compareixents citats a declarar ha assistit a la comissió. El portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot, Albano-Dante Fachin, ha lamentat especialment l'absència de l'excomissari Villarejo que, segons ha recordat, "va a un programa de televisió però es desentén de la crida d'un Parlament".

Així ho ha assegurat també Roger Torrent, portaveu adjunt de Junts pel Sí, que ha posat de manifest que els no compareixents estan cometent un delicte tipificat al Codi Penal i penat amb la suspensió del càrrec públic per un període de fins a dos anys.

A banda de Villarejo i Pino, a la sessió d'aquest dijous tampoc han assistit el cap de la Comissaria General de la Policia Judicial, Santiago Aparicio; l'exmembre de l'agència de detectius Método 3 Antonio Tamarit; el director general de la Policia Nacional, Germán López; i l'ex-inspector en cap de la Policia Nacional José Ángel Fuentes Gago.

Querella contra Rajoy

La comissió va ser creada fa gairebé tres mesos amb la voluntat d'estudiar la presumpta operació gestada al Ministeri de l'Interior de Jorge Fernández Díaz per perseguir els enemics polítics de l'Estat, posant especial atenció en els polítics independentistes. Tot i això, en un moment clau per als seus treballs, la comissió s'enfronta a l'absència reiterada dels compareixents. 

Segons dicta el reglament, la Mesa del Parlament ha de donar comptes a la Fiscalia de totes aquelles persones que, tot i haver estat citades a declarar fins a dos cops, no s'han presentat a la comissió. En aquest cas, com les absències són nombroses, la Comissió sobre l'Operació Catalunya vol presentar també una sol·licitud a la Mesa perquè es querelli contra els no compareixents, entre els quals es troba el mateix president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.